Interview

Maak kennis met queer rapper/zanger Lebruce

"Alles is leuker als er een beetje flair in zit"

Leestijd: < 1 min

Lebruce rapt, zingt en danst. Hij maakt urban pop en zijn eerste EP – genaamd Flair Talk – komt uit op 7 februari. Winq stelde Lebruce enkele vragen over zijn muziek, zijn inspiratiebronnen en toekomstplannen. De antwoorden vind je hier. Bekijk ook de video van zijn nieuwste single ‘Ice Cold’.

Lebruce is de muzikale identiteit van de in Nijmegen geboren Sebastian Maurits. Met een bachelor diploma in moderne en neo-klassieke dans, mixt Lebruce de commerciële en theatrale aspecten van een live performance.

Zijn eerste single ‘Oh You’ werd meer dan 26.000 keer gestreamd op Spotify. In de zomer van 2019 stond Lebruce op podia in onder meer Berlijn, Antwerpen en op de Pride Mainstage in Amsterdam. 

‘Ice Cold’ is zijn nieuwste single, en staat op zijn eerste EP Flair Talk die op 7 februari uitkomt. Die video zie je onder aan dit artikel, hier de antwoorden van Lebruce op onze vragen.

Hoe omschrijf je jezelf, jouw act en jouw muziek?

"Lebruce op het podium is een bom energie. Ik ben enorm gepassioneerd in wat ik doe. Het beste gevoel krijg ik als ik mensen een moment van joy kan geven door mijn muziek. Ik weet bijna altijd wat ik wil en ook op welke manier ik dit voor elkaar zal gaan krijgen. Ik motiveer de mensen om mij heen heel erg en leef ook echt van de energie die ze aan mij geven. Ik ben spiritueel en enorm positief ingesteld.

Ik ben een rapper en songwriter. Al mijn teksten schrijf ik zelf. Het kan gebeuren dat een nummer begint bij een herinnering of een fantasie. Dat geeft mij een gevoel van vrijheid en dan komen de woorden naar mij toe.

Mijn muziek is urban pop. Ik ben opgegroeid met muziek in veel verschillende genres, maar hierbij voel ik me het meest thuis. Het is niet zo dat ik me wil beperken tot één genre, ik hou van experimenteren met klanken en stijlen."

Lebruce
Lebruce

Wie zijn je (queer) voorbeelden?

"Mijn ouders, die na veertig jaar nog steeds samen zijn, zie ik als één van mijn grootste voorbeelden voor doorzetting, vertrouwen en wilskracht. Ze hebben altijd alles gegeven voor mij en mijn zusje. Nooit kwamen wij iets tekort en ze steunden steeds onze dromen en doelen.

Op het podium is dit Janet Jackson. Wat betreft showgehalte en choreografie was ik meteen verkocht. Het was ook na het zien van haar show, dat ik wist dat ik een dansopleiding wilde gaan volgen. Qua work ethic of course the queen: Beyoncé.

Ik kijk ook enorm op naar alle organisatoren van prides en festivals. Naar de hele  queer-community en alle collega’s die met hun stem, lichaam, kunst of acteertalent hun verhaal willen overbrengen aan hun publiek."

Waar komt de titel van je EP, Flair Talk, vandaan en wat betekent dit?

"Flair Talk is een term die ik zelf heb bedacht en die ik nodig had in een moeilijke periode in mijn leven. Het is een safe word om jezelf vrij te kunnen uiten naar andere personen toe. Je zelfverzekerd te voelen en dit ook uit te stralen.

Flair Talk staat voor jezelf op de eerste plaats zetten. Dat er niets mis is met hoe je eruit ziet, hoe je bent en hoe je praat. Het klinkt egoïstisch maar zo zie ik het niet, hoe kunnen mensen op jouw bouwen als je jezelf niet 100% goed voelt? Wees vrij in je leven. En trouwens, alles is leuker als er een beetje flair in zit." 

Kun je wat meer vertellen over de songs op de EP?

"De nummers zijn door mijzelf geschreven. De EP begint met het nummer ‘Shadow’. Dit eerste nummer gaat over het moment dat je beseft dat je niet gewaardeerd wordt in een relatie. Het donkere overschaduwt alle liefde die er ooit was.

Vervolgens gaan we naar ‘Ice Cold’. Door de breuk word je ijskoud naar anderen toe, en begin je te kiezen voor jezelf. Je speelt het spel volgens jouw regels en de gevoelens van anderen laten je koud.

‘Flair Talk’ is de titelsong van mijn EP. Het is een frisse track, met een sterke boodschap en een goede dansbare beat. Het is een nummer om je eigen waarde te boosten. Luid en duidelijk te verkondigen dat jij de beste bent in ‘Flair Talk’. Ik dacht ook aan de dance scene toen ik dit nummer produceerde. Dus ik wou er zeker van zijn dat de beat lekker klinkt.

Hierna volgt ‘Mint Green Smoke’, een clubsong met een sensuele, verleidelijke vibe. De tekst gaat over het samen dansen in de ‘Mint Green Smoke’.  

De EP wordt afgesloten met het nummer ‘Cxme Again’. Afgelopen zomer was ik geboekt in Berlijn. Het nachtleven daar is de inspiratie van dit nummer. De ruwe omgeving is terug te horen in de beat. In Berlijn zag ik in het uitgaansleven veel van hun vogue scene, dat inspireerde de manier waarop ik het nummer heb ingezongen."

Lebruce
Lebruce

Met wie zou je graag willen samenwerken?

"Er zijn zoveel artiesten die ik leuk vind en met wie ik zou willen samenwerken. Van eigen bodem lijkt met me te gek om met Nielson, Tabitha en Duncan Laurence samen te werken. Vocaal zijn zij zó goed. Qua rap zou een collab met Ronnie Flex en Lil kleine te gek zijn.

Als ik internationaal durf te denken, zouden Drake, Oscar and the Wolf, Years and Years, Nicki Minaj of Frank Ocean echt een droom zijn. Never say Never!"

Waar zie je jezelf over pakweg 1-3 jaar?

"Ik zou heel graag internationaal willen touren met mijn muziek. Er van kunnen leven. Het live performen is wat ik het liefste doe. Een album, in grote zalen staan, mooie festivals op mijn naam hebben.

Ik probeer mijn hele leven al met een bucketlist te werken. Zodat ik later altijd kan terugkijken met een trots gevoel op de dingen die ik heb bereikt."

En waar kunnen wij jou zien, de komende tijd?

"Ik heb deze week een radio interview en performance gepland in België. Een show in Club Church, Amsterdam en een radio show in Eindhoven. Ik ben ook net terug van mijn eerste show in Londen.

Momenteel zijn we druk bezig met het inplannen van het festivalseizoen. Ik ben enorm excited om dit rond te krijgen en alles online te kunnen zetten. Volg mij dus zeker op mijn social media om zo op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes."

Volg Lebruce op:

Hier de nieuwe single, 'Ice Cold'.

Powered by Labrador CMS