Liza bedacht 'inclusicards': “Ik vond nooit kaartjes waarin ik mijzelf of mijn liefdes kon herkennen”

Een inclusieve wenskaartenlijn voor iedereen en elke situatie

Leestijd: < 1 min

Creative Educator Liza Slootman houdt ervan om een kaartje te sturen, maar vond het moeilijk om kaarten te vinden die écht aansloten op hun wensen. Daarom bedacht hen die kaarten zelf maar, en startte een crowdfundingactie om de 'inclusicards' ook echt beschikbaar te maken.

Hoe ben je op het idee van de Inclusicards gekomen?
“Van jongs af aan ben ik al dol op het sturen en ontvangen van wenskaartjes. Met een wenskaartje kun je iemand van wie je houdt een steuntje in de rug geven op een persoonlijke manier. Of iemand nu ergens mee worstelt of juist iets te vieren heeft: een kaartje krijgen is altijd fijn! Maar ik ergerde mij al jaren aan het feit dat er in de reguliere winkels maar een beperkt aanbod aan kaarten te vinden is. Ik mis altijd een diverse representatie van mensen, liefdes, lichamen en situaties! Er zijn zoveel meer situaties die kaartjes verdienen dan een geboorte, verjaardag of huwelijk.”

“We passen nu eenmaal niet allemaal in het Hallmark-hokje”

Wat miste je?
“Ik ben zelf een queer en dik persoon en vond nooit kaartjes waarin ik mijzelf of mijn liefdes kon herkennen. Altijd die heteronormatieve kaartjes: daar zag ik mijn liefde niet in weerspiegeld! Ook zat een van mijn dierbaren in een transitieproces, en had vaak genoeg een enorm belangrijke gebeurtenis om een kaartje te krijgen. Maar ik vond geen passende, dus knutselde ik zelf maar kaartjes met 'Happy new pronouns', 'Happy ... months on testosteron' of 'Gefeliciteerd met je operatie' in elkaar. Toen dacht ik: dit kan en moet anders, want ik ben vast niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Zo werden de Inclusicards geboren.”

Tof. Doe je dit in je eentje?
“Nee. Omdat ik slechts mijn eigen perspectief heb op deze wereld vroeg ik een aantal illustratoren om met mij mee te werken. Ik vroeg hen allemaal de vraag: welk kaartje had jij in je leven willen ontvangen of sturen?
Zo ontstond er een steeds inclusievere wenskaartenlijn met kaartjes waar ik zelf nooit aan had kunnen denken.”

Inclusicards nonbinary
Inclusicards nonbinary

Wat ben je van plan zoal te maken?
“Er zijn inmiddels verschillende transitiekaarten, die momenten vieren als een nieuw voornaamwoord, naam, het beginnen met hormonen, operatie, zoveel maanden aan de T, noem maar op. Ook zijn we bezig met een LHBTQ+ trouwkaartenlijn, met diverse koppeltjes op een bruidstaart. En er zijn liefdeskaartjes om bijvoorbeeld een jubileum te vieren, maar daar moeten er natuurlijk ook nog veel meer van komen. Het doel is dat er straks voor elk koppel een kaartje is waar ze zich enigszins in kunnen herkennen.

Er is een therapielijn, om die vriend die al zijn moed bij elkaar heeft geraapt en eindelijk naar therapie gaat een hart onder de riem te steken! Dit is naar mijn mening een van de mooiste dingen die je aan jezelf kan geven, dus verdient dit net zo goed een kaartje als een verjaardag. Het kan megaspannend zijn om aan zoiets te beginnen en ik had zelf heel graag zo'n kaartje als steuntje willen ontvangen. Ook is er een lijn om een dierbare te feliciteren met een nieuw hulpmiddel zoals een scootmobiel, rolstoel of krukken.”

Inclusicards Naomi Joy
Inclusicards Naomi Joy

Is de collectie ooit 'af'?
“Nee, al deze lijnen willen we uit gaan breiden zodat iedereen zich straks in de kaartjes kan herkennen. Er is ook een idee voor een lijn met queer superhelden. Denk aan T-man, een superheld met een grote testosteron spuit als wapen, etc.”

Wat is je achtergrond?
“Ik spreek, schrijf, geef les, ontwikkel workshop en zet andere creatieve projecten op. Van oorsprong ben ik theater- en kunstdocent maar noem mijzelf nu Creative Educator. Dit doe ik als de Ruimtenaar. Creative Educator houdt voor mij in dat ik creatieve middelen – zoals deze wenskaarten – in zet om het te hebben over onderwerpen die ik belangrijk vind.”

Inclusicards mannen taart huwelijk
Inclusicards mannen taart huwelijk

Welke reacties heb je tot nu toe gekregen? Merk je dat het leeft?
“Het leeft enorm! Op mijn Instagram deel ik al een tijdje info over de Inclusicards en de reacties die ik erop krijg ontroeren me zo vaak. Ik startte een crowdfunding om dit project een goede kickstart te geven en daar kwamen zulke mooie reacties op. Reacties als: 'Ik kan niet wachten tot ik deze kaart naar mijn vriend kan sturen!' over een 'Happy ... months on testosteron', of: 'Ik wou dat ik deze had gekregen toen ik net in therapie ging'. Een van de mooiste vond ik over de trouwkaart van twee vrouwen van kleur: 'Van deze kaart moest ik stiekem een brok wegslikken want: queer women of colour op een trouwkaart!! Deze kaart is mijn later-als-ik-groot-ben-droom!'. Ik hoor zo vaak dat mensen zich gezien voelen door de kaartjes, en dat is precies wat ik hoop te bereiken hiermee. Ook voor mensen die een bepaald kaartje niet nodig hebben worden er toch zaadjes gepland die maken dat mensen nadenken over welke worstelingen of vieringen anderen mensen kunnen hebben. Misschien is een bepaald kaartje niet direct op jou of iemand uit je omgeving van toepassing, het kan toch zijn dat je even denkt: oh ja, hier worstelt iemand anders wél mee! Representatie is echt key. Ook geven mensen heel veel suggesties voor welke kaarten zij nog zouden willen zien en daar ben ik heel blij mee! Zo kan ik direct inspringen op de behoeften die er zijn! We passen nou eenmaal niet allemaal in het Hallmark-hokje en hopelijk zullen er met deze Inclusicards steeds meer mensen voelen dat zij ruimte verdienen.”

Meer info over de Inclusicards vind je hier.

Powered by Labrador CMS