“Lieve Pat, heb wat meer vertrouwen in jezelf”

Patrick Martens schrijft een brief aan zijn jongere zelf

Leestijd: < 1 min

Voor onze Winq Junior-special schreef presentator Patrick Martens (44) een brief aan zijn jongere zelf.

Hou vol jongen! Het einde is in zicht… Nog even en je bent klaar met de land- en tuinbouwschool. Een studie waar je precies niks mee gaat doen. Dat weet jij trouwens zelf ook wel. Een school waar je weinig aansluiting vindt bij medescholieren. Je gaat nog wel wat klappen moeten incasseren, maar zoals Kelly Clarkson over ongeveer twintig jaar zal zingen: “What doesn’t kill you, makes you stronger.” 

Hoe mooi de agrarische wereld ook is, jij wil andere dingen gaan doen met je leven. Dat besef jij steeds meer. Grootse dromen die steeds meer vorm krijgen in dat drukke hoofd van jou. Je durft ze ook steeds vaker uit te spreken: je wil naar de toneelschool, acteur worden, bij de televisie werken, maar vooral helemaal jezelf kunnen zijn. Niet iedereen in het pittoreske Rijsbergen zal je in eerste instantie begrijpen. Gelukkig ben je vastberaden dat dit is wat jij wil gaan doen.

Ik bedank je op mijn blote knieën dat je onze dromen nooit hebt losgelaten. Deze zullen onze redding zijn want het gaat niet zo goed met je…

Op dit punt heb je geen vrienden en sta je er, voor je gevoel, alleen voor. Ik zou willen dat je mensen in vertrouwen neemt want de wereld is nog niet zo slecht als jij denkt. Je broer zal in deze periode een rots in de branding zijn en papa en mama zijn de liefste mensen op aarde die heel positief reageren als je uit de kast komt. Helaas zal je hier pas over acht jaar achter komen. 

Patrick Martens
Patrick Martens

Je hebt jezelf zo afgesloten voor anderen, dat ik het zelfs dertig jaar later moeilijk vind om met jou te praten. Je wil geen homo zijn – dat weet ik nog heel goed. Je voelt je een grote teleurstelling; dat ben je zeker niet. Je bent onzeker maar, lieve Pat, alles heeft zijn tijd nodig.  Ook om te accepteren wie je bent. En geloof me; dat gaat nog even duren. En dat is oké. Maak je niet te veel zorgen, alles komt goed, beter dan gedacht zelfs. Je grote dromen komen uit. 

Wellicht kwam de rol in GTST iets te vroeg… De tijd was nog niet daar, om op tv uit de kast te moeten komen. Vergeet niet: dit is jouw reis. Blijf trouw aan je dromen en stick to the plan. 

Als je 23 bent, word je verliefd op een jongen. Je gaat je eerste échte verliefdheid ervaren en dat voelt fantastisch. Ons leven begint nu echt. Je gaat de leukste werkklussen krijgen, fantastische mensen ontmoeten en de liefste vrienden maken. 

Lieve Pat, heb wat meer vertrouwen in jezelf. Laat het een beetje los en maak het niet te groot of te zwaar. Want als jij je iets minder zorgen had gemaakt dan was je waarschijnlijk ook niet grijs geweest op je 44ste. 

Mogen en kunnen zijn wie je bent, is zó bevrijdend. Je bent precies goed zoals je bent.

Ik hou van je jongen, nu jij nog. 

Hou nog even vol X

Beeld: Ilse Paulussen

Powered by Labrador CMS