Vanessa - My First Album

Lekkere muziek: ‘Upside Down’, Cheerio’, ‘Dynamite’ en andere jaren tachtig-hits van Vanessa

Na 20 jaar treedt ze weer op: tijdens Milkshake!

Leestijd: 3 min

Groot nieuws: Vanessa is op 26 juli de hoofdact van het openingsfeest van Milkshake! Ze maakt hiermee na 20 jaar haar comeback op het podium. Vanessa zong in de jaren tachtig aanstekelijke en opzwepende hits als ‘Upside Down (Dizzy Does It Make Me)’, ‘Dynamite’, ‘Cheerio’ en nog veel meer. Voor wie het niet (meer) weet: hier zijn de grootste meezingers van Connie ‘Vanessa’ Witteman.

Vanessa treedt al jaren niet meer op en is tegenwoordig vooral bekend van haar Instagram-account, waarop ze onder haar eigen naam Connie Witteman laat zien wat ze dagelijks meemaakt. Zo zagen we onlangs nog in de stories op ConniesPower dat ze lekker zat te lunchen bij de populaire BN’er-bistro George en hoe ze zich uitslooft in de sportschool. Ook deelt ze malle memes en haar favoriete muziekjes uit de oude doos.

 Uit haar eigen oude doos zijn hits afkomstig als ‘In the Heat of the Night’, haar debuutsingle uit 1981. Later volgden nog hits als ‘Upside Down’ en ‘Hocus Pocus’. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

‘in the heat of the night’

In 1981 maakte Vanessa haar debuut in de Nederlandse Top 40 met dit zwoele lied over nachtelijke hoogtepunten. De beelden zijn een beetje brokkelig, maar te zien is hoe ze schalks de camera inkijkt en zich rechtstreeks richt tot de kijkers thuis: “Touch me, need me, like I'm the one you knew so bad in the heat of the night.”

‘sunset girl’

Aan het begin van haar carrière was wit Vanessa’s couleur du jour. In dit geval waren zelfs haar achtergronddansers in die kleur uitgedost. De kans is niet groot dat Vanessa dit lied laat horen tijdens Milkshake: het haalde in 1981 nummer 11 in de 2.

‘upside down (dizzy does it make me)’

Nee, dan is ‘Upside Down’ andere koek: hiermee kwam ze helemaal tot nummer 2 in 1982. Er was een wereldwijde aerobic- en fitnesshype gaande op dat moment, dus zie Vanessa eens losgaan tussen de hunks in de gym. Ergens in de onderstaande video hangt ze letterlijk aan een knul met een probeersnor. En z’n broekje zát al zo strak.

‘dynamite’

Het waren de jaren tachtig, een tijd waarin niemand nog een blad voor de mond nam als het ging om het uiterlijk van mensen. Zo had menigeen het over de twee pluspunten van Vanessa. André van Duin (die niet lang daarvoor een hit had gescoord met ‘k Heb Hele Grote Bloemkoole’, vroeg haar voor de film De Boezemvriend, maar het bontst maakte Tineke Schouten het met haar Nederlandse hertaling van ‘Dynamite’. Die ging als volgt: “Deinen meid, laat ze maar deinen” (maar dan met een plat Utrechts accent). Helaas is daar niets meer van terug te vinden op YouTube. Gelukkig is de officiële video van ‘Dynamite’ dat wel. Hierin zien we hoe Vanessa een klasje schoolkinderen lesgeeft. Zelf lijkt ze als twee druppels water op Paris Hilton, terwijl het heerschap een sterke gelijkenis vertoont met… Peter Heerschop. Maar hij is het niet.

‘cheerio’

Zo’n beetje elke Nederlandse act kwam in de jaren zeventig en tachtig op een gegeven moment met iets tropisch (hier een overzicht, even een paar meter naar beneden scrollen). Maywood had ‘Rio’, Patricia Paay had ‘Malibu’ en Vanessa had ‘Cheerio’. Het Braziliaanse carnaval is er niets bij, zoals je hieronder kunt zien. Het werd na ‘Upside Down’ en ‘Dynamite’ de derde toptien-hit voor Vanessa, in 1982. 

‘hocus pocus’

Een nieuw jaar, een nieuw kapsel. De presentator van Nederland Muziekland kondigt haar heel onaardig aan als ‘heks’, maar Vanessa ziet er juist superschattig uit in haar zuurstokroze outfit.

‘la di da’

Nog een tropische verrassing. ‘La Di Da’ komt ook uit 1983 en Vanessa is geheel gekleed volgens de mode van die tijd: een strakke zwarte legging, een jasje met megaschoudervullingen en een grafische print met een spinnenweb erop.

We doen er even een bonusvideo bij, want na haar spinnenpak volgde dit leren kostuum.

‘obsession’

Door de jaren heen leek de stem van Vanessa een tikje ruwer te worden. Boze tongen beweerden dat het Jody Pijper was die haar eerste hits had ingezongen, maar dat is vast niet waar. Toch? Afijn, op ‘Obsession’ klinkt ze dus ietwat ruiger en zo ziet ze er ook uit met haar studs over haar hele outfit. Dit was in 1984 haar laatste top tien-hit. O ja: let ook even op de meneer met de dwarsfluit. En de zwarte panter.

‘bandolero’

We laten niet alle singles zien, want ‘Broken Glass’ en ‘Don’t Pull the Trigger on Me’ zijn gewoon niet zo leuk. Daarom sluiten we af met ‘Bandolero’, en Vanessa’s optreden tijdens Sterrenslag. Hopelijk wordt het bij Milkshake nét zo gezellig!

Powered by Labrador CMS