Lekkere muziek: dit zijn de mooiste queer duetten

Van Elton John & Olly Alexander tot Sam Smith & Kim Petras: hier de mooiste op een rij 

Leestijd: 3 min

Elton John met Olly Alexander, RuPaul of George Michael, Boy George met Anohni, Moses Sumney met Sufjan Stevens… Het is even zoeken, maar er zijn aardig wat queer artiesten die met elkaar hebben gezongen. We zetten hier de mooiste liedjes voor je op een rij.

 boy george & anohni – ‘you are my sister’

Oorspronkelijk zong Anohni dit lied solo met begeleiding van The Johnsons, maar ter gelegenheid van een interview in de talkshow van Jonathan Ross op de BBC voegde Boy George zich aan diens zijde. Met een emotionele rollercoaster tot gevolg…

elton john & olly alexander – ‘it’s a sin’

It’s a Sin is de naam van een vijfdelige dramaserie uit 2021 van Russell T Davies, waarin drie homoseksuele mannen worden gevolgd tijdens de aidscrisis in het Londen van de jaren tachtig. Ter gelegenheid hiervan namen Elton John en Years & Years-zanger Olly Alexander een duetversie op van de gelijknamige Pet Shop Boys-hit uit 1987. Ze voerden het live uit tijdens de Brit Awards, waarbij Olly in een naveltruitje over Elton Johns vleugel kroop. Toch werd het nergens corny, maar gewoon erg ontroerend.

elton john & rupaul – ‘don’t go breaking my heart’

We blijven even bij Sir Elton John, want in de jaren negentig nam hij een nieuwe versie op van zijn hit met Kiki Dee, ‘Don’t Go Breaking My Heart’. Deze keer was RuPaul de gelukkige, die rond die tijd een hit had met ‘Supermodel (You Better Work)’. In de video spelen ze divere koppels, onder wie Sonny & Cher, Antony en Cleopatra, Danny en Sandy uit Grease, Marie Antoinette en Lodewijk de Veertiende, et cetera.

elton john & george michael – ‘don’t let the sun go down on me’

Al net zo legendarisch is het optreden van George Michael tijdens het herdenkingsconcert voor Queen-zanger Freddie Mercury nadat die was overleden aan de gevolgen van aids. George Michael zat toen zelf nog diep in de kast, maar toch is dit natuurlijk gewoon een queer duet. Met Elton John als verrassing die halverwege opduikt.

mika & beth ditto – ‘standing in the way of control’

Tijdens een medley die Mika uitvoerde tijdens de Brit Awards in 2008 toverde hij ineens Gossip-zangeres Beth Ditto tevoorschijn, die samen met hem de hit ‘Standing in the Way of Control’ zingt. Leuk om twee queer iconen uit twee totaal verschillende pop-uithoeken samen te zien komen.

sam smith & kim petras – ‘unholy’

Uiteraard mogen Sam Smith en Kim Petras niet ontbreken in dit rijtje. Vorig jaar scoorden ze een wereldhit met ‘Unholy’, dat ze live zongen tijdens de Grammy Awards en tijdens de Brit Awards. Hier kiezen we voor het laatste optreden.

oliver sim & jimmy somerville – ‘hideous’

The xx is alweer een tijdje in hiatus, maar dat weerhoudt Oliver Sim er niet van om solo door te gaan. Voor zijn single ‘Hideous’ vroeg hij The Communards-zanger Jimmy Somerville voor een gastrol. Die is ook te zien in de video, als een engel die een vredelievende boodschap komt brengen.

moses sumney &sufjan stevens – ‘make out in my car’

Helaas is er geen video gemaakt bij ‘Make Out in My Car’, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we deze overslaan. Het is een mooi, klein liedje over twee verliefde mannen.

trixie mattel & orville peck – ‘jackson’

Altijd leuk wanneer iemand besluit een good old duet van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood te coveren. Trix en Or kiezen voor ‘Jackson’ en geven er een lekkere countryswing aan. En kijk Miss Mattel eens over dat podium hupsen in haar rode Dolly Parton-jurk.

rufus wainwright & jake shears – ‘old whore’s diet’

Nog een verrassing. Rufus Wainwright zong vorig jaar tijdens BBC Proms in de Royal Albert Hall, alwaar hij Scissor Sisters-zanger Jake Shears op het podium uitnodigde voor een gezamenlijke uitvoering van ‘Old Whore’s Diet’. rufus wainwright & anohni – ‘going to a town’

Leuk om tew eten: Rufus Wainwright zong ‘Old Whore’s Diet’ ooit met Anohni, en de twee werkten ook samen aan een nieuwe versie van Wainwrights ‘Going to a Town’. Zie hier de minidocu over de totstandkoming van die duetversie.

kd lang & orville peck – ‘miss chatelaine’

De oorspronkelijke versie van ‘Miss Chatelaine’ stond op kd langs tweede album Ingénue uit 1992. In 2021 volgde een remixalbum met dance-versies van haar grootste hits. Orville Peck is te horen op deze ‘Iron Hoof Remix’.

k’s choice & skin – ‘not an addict’

Skunk Anansie-zangeres Skin zong samen met K’s Choice een nieuwe versie in van hun grootste hit ‘Not an Addict’. Zeven jaar geleden volgde een officiële video.

troye sivan & alex hope – ‘blue’

Alex hope is een nonbinaire zanger uit Australië. Die nam een duet op met Troye Sivan, dat ze live ten gehore brachten tijdens een concert van Sivan in Los Angeles. De geluidskwaliteit is niet opperbest, maar je krijgt een idee van hoe het lied zou kunnen klinken.

halsey & lauren jauregui – ‘strangers’

twee biseksuele zangeressen die de strijd met elkaar aangaan in de boksring, dat is het gegeven van de video voor ‘Strangers’. De boodschap op het eind: liefde overwint alles. 

hayley kiyoko & kehlani – ‘what i need’

De video voor ‘What I Need’ begint niet goed: we zien hoe Hayley loopt te bekvechten met haar vriendin, om haar vervolgens de deur te wijzen. Hoe heeft het zo af kunnen lopen? Dat zie je vervolgens uitgespeeld worden in beeld, met een lekkere 90s look en feel.

melissa etheridge & kd lang – ‘you can sleep while I drive’

Velen kennen Melissa Etheridge vooral van haar blauwdruk voor Anouks ‘Nobody’s Wife’, ‘Like the Way I Do’ genaamd. Ze had ook nog een prachtige ballad op haar naam staan, die ze hier samen zingt met kd lang. 

Powered by Labrador CMS