Taylor Swift

Lekkere muziek: de leukste hits van Taylor Swift

Leestijd: 3 min

Afgelopen weekend brak Taylor Swift een record door als eerste artiest voor de vierde keer een Grammy Award te winnen in de categorie Beste Album. Wat zijn eigenlijk de leukste hits van deze Amerikaanse zangeres met countryroots? Van haar debuutsingle ‘Tim McGraw’ uit 2006 tot ‘Cruel Summer’ uit 2023: in totaal bracht ze bijna 70 singles uit. Eentiende daarvan vind je in dit overzicht.

‘tim mcgraw’

In 2006 debuteerde Taylor Swift met deze single, die stevig is geworteld in Nashville-country en gaat over haar ex. Van wie ze hoopt dat hij aan haar denkt als hij haar favoriete lied hoort van countryzanger Tim McGraw. Die dus niet zelf de ex is van Taylor, want dat zou een beetje gek zijn: zij was toen 17, hij 38. 

‘we are never ever getting back together’

In Nederland leerden we Taylor Swift voor het eerst kennen in 2008, toen ze een hit scoorde met ‘Love Story’. Ook dat lied was nog behoorlijk country, maar door de jaren heen koos de zangeres voor een geluid dat steeds verder opschoof richting pop. In 2012 scoorde ze haar eerste Amerikaanse nummer één-hit met deze track, van het album Red. In Nederland kwam ze ermee tot nummer 16 in de Top 40. In de video danst ze met mensen in dierenpakken. Leuk hoor.

 ‘shake it off’

In 2014 verscheen het album 1989, met de leadsingle ‘Shake It Off’. Het album bleek de radicaalste koerswijziging van Swift tot nu toe, want te horen is onvervalste synth-pop. In het verleden werd Swift regelmatig verweten haar relatieleed van zich af te schrijven in haar songs, waarbij ze in het midden liet over wie zo’n lied nou precies ging. Joe Jonas? Taylor Lautner? John Mayer? Jake Gyllenhaal? Connor Kennedy? Harry Styles? Gewoon lekker voor je houden, was Taylors advise, en alles van je afschudden. In de video danst ze als een beetje als een houten Klaasje, maar dat is juist ontwapenend. Nummer 5-hit.

 ‘blank space’ 

Veel liedjes van Taylor zijn gemaakt met midtempo sound, waarop ze eindeloos blijft variëren. Een andere klapper van 1989 is ‘Blank Space’, met een zeer geestige video waarin de zangeres afrekent met haar nare ex. Z’n kleren gaan aan flarden of in de fik, schilderijen worden bewerkt met een mes en aan het einde dreigt ze met een giftige appel. Nummer 17 in de Top 40.

‘look what you made me do’ 

We hadden eigenlijk nog even bij 1989 willen blijven, want ook ‘Style’ en ‘Bad Blood’ zijn geweldige singles. Maar we moeten door, naar het duistere ‘Look What You Made Me Do’ van het album Reputation uit 2017, waarin Taylor afrekent met de spoken uit haar verleden. In de video zijn eerdere versies te zien van Taylor. Destijds gingen er geruchten dat dit een dis-track was richting Katy Perry, maar zoals je hier verder naar onderen kunt zien duurde die vete niet lang.

‘you need to calm down’

Taylors Pride-anthem. In 2019 verscheen het album ‘Lover’ met dit als leadsingle. In de video komt een keur aan lhbtiq+-artiesten voorbij, onder wie Ellen DeGeneres, Todrick Hall, Rupaul, Trinity Taylor, Delta Work, Billy Porter, Adam Lambert, Bobby Berk, Antoni Porowski, Tan France, Jonathan Van Ness, Karamo Brown, Laverne Cox en Jesse Tyler Ferguson, om er een paar te noemen. Ook Katy Perry was kennelijk weer in de gratie, want zij is te zien in een hamburgerpak terwijl Taylor haar additionele portie friet speelt. 26 in de Top 40.

 ‘willow’

Het was 2020, hardcore corona en Taylor besloot weer in haar schulp te kruipen. Op de albums Folklore en Evermore is ze te horen met een ingetogen geluid en prachtige singles als ‘Cardigan’, ‘Exile’, ‘Coney Island’ en het prachtige ‘Willow’. Nummer 30 in de Top 40.

 ‘all too well’

Omdat Taylor het gezeik van de muziekindustrie zat was, besloot ze al haar oude albums opnieuw op te nemen. Ze is al een aardig eind op weg, en in 2021 verscheen Red met de toevoeging Taylor’s Version. Zo nu en dan bracht ze ook een oude track opnieuw uit op single. In de nieuwe versie is ‘All Too Well’ een lied van ruim tien minuten. Ze scoorde er een nummer één-hit mee in de VS en brak daarmee een record: het was de langst durende single ooit die die positie wist te behalen.

bonus: ‘anti-hero’

Voor het eerst sinds 2017 scoorde Taylor weer eens een top-10-hit in Nederland, in 2022. ‘Anti-Hero’ heeft een beetje een vuige Prince-sound, totdat Taylors kraakheldere stem invalt. “It’s me, hi, I’m the problem, it’s me!” Prachtig nummer van haar tot nu toe laatste album Midnights uit 2023, waarvoor ze haar vierde Beste Album-Grammy ontving.

bonus: ‘cruel summer’

Lover is het laatste album tot nu toe dat de Taylor’s Version-treatment kreeg. Ze bracht ‘Cruel Summer’ uit op single en dat bleek een gouden greep: ze scoorde er opnieuw een Nederlandse top-10-hit mee. In de onderstaande video hoor je overigens niet de nieuwe versie, maar het origineel.

Powered by Labrador CMS