Kylie Minogue

Lekkere muziek: de elf mooiste video’s van regisseur Johan Renck

Van Madonna en Kylie tot Beyoncé en David Bowie

Leestijd: 3 min

Hij was verantwoordelijk voor Kylies ‘Love at First Sight’, Madonna’s ‘Nothing Really Matters’, Robbie Williams’ ‘She’s Madonna’ en de heerlijke dragvideo van The Knife, ‘Pass This On’: regisseur Johan Renck. Zijn video’s blinken uit in originaliteit en zijn vaak retequeer. Hier de elf mooiste op een rijtje.

all saints – ‘black coffee’ 

Het Britse meidenkwartet All Saints was in de tweede helft van de jaren negentig hun tijd ver vooruit, met een futuristische R&B-sound die William Orbit voor ze had gecreëerd. De video bij het trippy ‘Black Coffee’ zit vol subtiele special effects. Let maar eens op wat er gebeurt met de mooie man die halverwege de video in bad zit.

madonna – ‘nothing really matters’ 

Toen Madonna haar zinnen had gezet op de rol van Evita Péron in een nieuwe musicalverfilming, bedacht ze een list: ze maakte de video ‘Take a Bow’ en stuurde die naar de makers, bij wijze van auditie. Voor de verfilming van Memoirs of a Geisha probeerde ze het opnieuw met ‘Nothing Really Matters’. We zien Madonna in full geisha gear, iets wat anno 2024 hier en daar tot opgetrokken wenkbrauwen zou leiden. Jean-Paul Gaultier ontwierp een vuurrode kimono, waarin ze butoh dance moves maakt. In andere scènes is ze te zien in een zwart gewaad, een waterzak dragend terwijl in het wit geklede dansers langzaam opstijgen. Een vrij bizar concept dat de een als subversief ervoer, en een ander als surreëel. Later zou Johan Renck ook de video maken bij Madonna’s laatste echte wereldhit, ‘Hung Up’.

kylie minogue – ‘love at first sight’ 

Op het eerste gezicht lijkt de video van ‘Love at First Sight weinig spectaculair. We zien Kylie dansen voor een grafische backdrop terwijl er allerlei rechthoekige vlakken op het scherm worden geprojecteerd. Maar juist in die eenvoud schuilt de kracht, net als in de dansers die naarmate de video vordert Kylie steeds uitbundiger benaderen.

the knife – ‘pass this on’ 

Karin en Olof Dreijer hebben dezelfde moeder, en meer met elkaar gemeen: ze treden zelf niet graag op de voorgrond. Dus zien we in de video van ‘Pass This On’ hoe een dragqueen zich door een eenzame avond in een Zweeds dorpshuis heen worstelt. Het publiek kijkt aanvankelijk op noch om, maar dan hapt een jonge knul alsnog toe en staat het hele dorp tóch te dansen. Ontroerende beelden.

robbie williams – ‘she’s madonna’ 

Soms kom je in verschillende Lekkere Muziek-lijstjes dezelfde video tegen, maar in een andere hoedanigheid. Weet je nog, een paar weken geleden, toen we hier de leukste samenwerkingen met de Pet Shop Boys lieten zien? Daar zat Robbie Williams ook tussen met ‘She’s Madonna’. Johan Renck zet hem hier neer als een ietwat verlepte dragqueen die gefilmd wordt op documentaire wijze, die terugblikt op een avond stappen. Tegelijkertijd zien we Robbie optreden in een glittersmoking waar de Toppers jaloers op zouden worden. Eerder maakte Renck ook al de video voor Robbies ‘Tripping’.

robyn – ‘handle me’ 

Als er iemand wordt geroemd vanwege haar creativiteit, dan is het Robyn wel. Helaas brengt ze maar sporadisch nieuw werk uit, dus luisteren we nog graag naar haar Robyn-album uit 2007. Hierop staat de quirky ballad ‘Handle Me’, met een video waarbij Robyn deze keer eens niet out of the box denkt.

new order – ‘krafty’ 

Hier zien we hoe een jongedame die in een wasserette werkt de liefde van haar leven tegenkomt en hem mee naar huis neemt, waarna de twee met elkaar de koffer in duiken. Terwijl ze de liefde bedrijven, cirkelt de camera op allerlei onmogelijke wijzen om hen heen. Na afloop gaan ze naar het dak van de flat waarin ze woont om daar euforisch op en neer te springen. That’s it. Maar wederom heel ontroerend in beeld gebracht. 

fever ray – ‘seven’ 

Daar hebben we Karin Dreijer weer, maar nu met diens soloproject Fever Ray. Met make-up is Karins hoofd een flink stuk ouder gemaakt en vanuit een soort schapenstal zingt hen over vaatwasmachinetabletten. Wat het een met het ander te maken heeft? Geen idee, maar bevreemdend mooi is het wel.

beyoncé – ‘me, myself and I’ 

Hier zien we de Beyoncé die nog rechttoe rechtaan gangbare pop/R&B-ballads maakte in plaats van te experimenteren met albumconcepten. Wat leuk en goed is, maar de oude Beyoncé was dat óók. Hier zien we hoe een break-up achterstevoren in beeld wordt gebracht.

david bowie – ‘blackstar’ en ‘lazarus’ 

De allermooiste hebben we voor het laatst bewaard: ‘Blackstar’. Met dit prachtige kunstwerk kondigde David Bowie zijn naderende dood aan, al had niemand dat op dat moment nog door. We zien een breekbare zanger met een blinddoek om zijn hoofd geknoopt waar ogen op getekend zijn (of geborduurd), terwijl om hem heen een duistere rituele dans wordt uitgevoerd. De video van ‘Lazarus’ is het logische vervolg hierop, waarin te zien is hoe de zanger losbreekt van het aardse bestaan en voortleeft achter de deuren van een gesloten kast. Wow.

Powered by Labrador CMS