Laat álles uit je handen vallen: The Golden Girls staan op Disney+

Legendarische 80s sitcom eindelijk weer te zien

Leestijd: < 1 min

The Golden Girls, de legendarische komedieserie uit de jaren 80, over vier vrouwen 'in de naherfst van hun leven' staat nu op Disney+. Maar waar gaat de serie ook alweer over?

Van 1985 tot 1992 werd The Golden Girls wekelijks uitgezonden. In de serie woonden drie vrouwen van midden 50 (en de moeder van een van hen) samen in een huis in Miami, Florida. Hoewel veel series van vroeger door de jaren heen hun glans verloren, geldt dat voor The Golden Girls niet. Dankzij goedgeschreven dialogen en voortreffelijk acteerwerk van de vier dames, werd de serie een hit. The Golden Girls was ook immens populair binnen de homogemeenschap. Zoals tegenwoordig wekelijks kijkers bijeenkomen om in een gaybar de nieuwste aflevering van Drag Race te kijken, gebeurde dat vroeger ook met The Golden Girls (in Amerika, althans).

De serie was vooruitstrevend in de manier waarop onderwerpen als homoseksualiteit behandeld werden. Ook aids, waar we in de jaren 80 nog niet zoveel over wisten als nu, wordt in een van de afleveringen op respectvolle en baanbrekende wijze besproken.

Wie zijn The Golden Girls?

Dorothy Zbornak (Bea Arthur)

Dorothy is weg bij haar man nadat hij voor de zoveelste keer vreemdging. Ze is leerkracht en heeft met haar kenmerkende, diepe stem altijd een sarcastische opmerking paraat.

Blanche Devereaux (Rue McClanahan)

Blanche is een trotse Southern belle en weet elke man om haar vingers te winden.  Ze werkt in een museum, heeft zes (!) kinderen en – spoiler! – een gay broer.

Rose Nylund (Betty White)

De Noors-Amerikaanse Rose komt uit St. Olaf, een klein dorpje in Minnesota, en dat laat ze haar huisgenoten nooit vergeten. Wanneer de dames 's avonds laat regelmatig rond de keukentafel een flink stuk cheesecake verorberen, vertelt Rose belachelijke anekdotes over haar leven in St. Olaf.

Sophia Petrillo (Estelle Getty)

Nadat het bejaardentehuis afbrandde komt Sophia, de moeder van Dorothy, ook bij de drie dames wonen. Sinds haar beroerte is bij Sophia alle zelfcensuur overboord gegaan. Ook zit Sophia vol met verhalen over haar oude thuisland Italië, die ze vaak inluidt met de bekende uitspraak 'Picture it: Sicily, 1926...'.

De serie was zeven jaar op de buis en ontving meerdere prijzen. In 1992 besloot Bea Arthur dat de koek op was en daarmee stopte de serie. De andere drie dames probeerden het nog een jaar met spin-off The Golden Palace, waarin ze samen een hotel runden, maar die sloeg helaas niet aan. Op 31 december 2021 is Betty White, de laatste nog levende Golden Girl op 99-jarige leeftijd overleden.

Powered by Labrador CMS