Kom naar Gay Guerrilla op het NDSM in Amsterdam

De eerste reacties: kippenvel en tranen

Leestijd: < 1 min

Gay Guerrilla is de naam van een stuk van componist Julius Eastman waarin hij verkent hoe het is om homoseksueel, zwart en muzikant te zijn. Het is een performance en een installatie tegelijk waarin de wens voor gelijke lhbtq-rechten centraal staat. Het stuk wordt nog een aantal keren opgevoerd tijdens het Re:ply to All Festival in Amsterdam. De eerste reacties: kippenvel en tranen.

Afgelopen weekend ging het eerste Re:ply to All Festival van start op het NDSM in Amsterdam. Op het hoofdprogramma staat een reeks concerten, shows en een Shibari Performance die zijn gebaseerd op Gay Guerrilla, een werk van componist Julius Eastman.

Overweldigende reacties

De eerste reacties zijn overweldigend: mensen verlaten met tranen in hun ogen de zaal. In de Theaterkrant staat genoteerd: “Als Eastmans compositie in ijle hoge klanken op de piano eindigt, is het publiek een minuut stil.” En: “Ik was zo van de wereld dat ik even een rondje moest lopen.”

Eerst even over het Re:ply to All Festival: dat is een tweejaarlijks evenement waarin de grenzen van klassieke muziek worden verkend. Met multidisciplinaire performances willen de bedenkers de dialoog aangaan tussen klassieke muziek en hedendaagse sociale issues.

Insider vs outsider

Het hart van de eerste editie van het festival is het werk van Julius Eastman, wiens muziek aansluit bij het thema ‘insider vs outsider’. Dat werk heet Gay Guerrilla, dat op verschillende wijzen wordt geïnterpreteerd.

Dat werk krijgt bijvoorbeeld een behandeling in de vorm van een audiovisuele installatie, waarbij licht, geluid en architectuur worden gebruikt. Dompel jezelf onder in een opwindend ritueel van licht en donker, muziek en beweging.

Zwart, muzikant en homoseksueel

Het motto van Julius Eastman luidt als volgt: “Wat ik probeer te bereiken, is ten volle te zijn wie ik ben: ten volle zwart, ten volle een muzikant en ten volle homoseksueel. Het is belangrijk dat ik leer hoe ik moet zijn, daarmee bedoel ik alles aan mij accepteren.”

Op 6 & 13 mei kun je nog naar het Gay Guerrilla live concert, op 13 mei naar de Live Ritual Performance of beleef de Gay Guerrilla Show van 7 - 14 mei. Koop nu je kaartje en zorg dat je erbij bent. 

Gay Guerrilla Live Concert 
zaterdag 6 & 13 mei, 20:00 uur
Pianisten Helena Basilova en Vivianne Cheng voeren het stuk Gay Guerrilla van Julius Eastman uit op twee vleugels midden in de installatie met sounddesign van Danny van der Lugt. 

Gay Guerrilla Live Ritual
zaterdag 13 mei, 22:00 uur
Performance van danser/choreograaf Christian Guerematchi heeft samen met Shibari-kunstenaar Papilicious  een 'rituele performance gecreëerd die Eastmans compromisloze geest en inzet voor de zaak van gelijkheid oproept'.

Gay Guerrilla Shows
4-7 mei & 11-14 mei, Timeslots
Audiovisuele installatie van choreograaf Christian Guerematchi en kunstenaar Boris Acket. 'Dompel je onder in een ritueel van verlangen, overgave en toewijding aan één enkel doel - het recht om jezelf te zijn.'

 

Powered by Labrador CMS