Kom naar dit queer festival met regenboogartiesten

Leestijd: < 1 min

De Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOT) wordt groots gevierd met de expositie This Is Me en het theaterconcert I Am in Amsterdam Zuid. Tijdens dat concert treden artiesten op als Jafeth Jacobs, HALCYON en leermannen/cabaretduo De Poppers.

IDAHOTIQZ is een jaarlijks festival rond IDAHOT, waarbij alle subculturen van de regenboog- en queercommunity met verschillende uitingen van kunst en cultuur bruggen slaan binnen de lhbtqi+-gemeenschap.

Waar de vorige editie bestond uit een gevarieerd muzikaal theaterprogramma wordt het jonge festival dit jaar uitgebreid uit met een foto-expositie van Suzanne van de Laar – Different by Suus – met intieme portretten van de trans-community in verschillende stadia van hun transitie. 

Daags voor Hemelvaart, op woensdag 17 mei om 20:00 uur, zal de theatervoorstelling met als thema I Am plaatsvinden. Dit jaar in CC Amstel in hartje de Pijp. Na de voorstelling is er een ‘meet and greet' met de artiesten en organisatoren.

Expositie: This Is Me

De expositie, door fotografe Suzanne van de Laar, bestaat uit intieme portretten van jongeren uit de transcommunity in verschillende stadia van hun  transitie. Hiermee vertelt zij hun verhaal en het verhaal van This Is Me, over jezelf worden en zijn.

De zoektocht naar identiteit en imago en hoe je je daarmee verhoudt tot anderen. De beelden zijn krachtig en kwetsbaar en voorzien van interviews en onderschriften. De expositie wordt om 19.00 uur geopend door stadsdeelbestuurder van Amsterdam Zuid, Rocco Piers. De expositie is gratis te bezoeken tot en met 31 mei in CC Amstel.

Theaterconcert: I Am

In de line-up van het theaterprogramma wordt dit jaar de nadruk gelegd op de verbinding tussen de oudere en de jongere generatie. Het wordt een gevarieerd theaterconcert met jonge queer pop- en musical-artiesten als HALCYON, Maerten, Roi Soleil, Jasha Eliane, Jonas Bouckaert en Jafeth Jacobs (zie foto), maar ook met musical-rotten als Rolf van Rijsbergen en Alice Wessels, dragqueen Ashley Knight, leermannen-cabaretduo De Poppers, verhalenverteller Luna Lunettes, chanteuse Pia Vapeur en koningin van de Amsterdamse travestie Coco Coquette.

De presentatie is in handen van Naomi Antonius en zang en muziek zal worden afgewisseld met spoken word, stand-up comedy en korte speeches door o.a. Lisa van Ginneken (D66), Benjamin Caton (GroenLinks) en stand-upcomedian Miky Burch.

Een belangrijk deel van de line-up (en expositie) bestaat uit jongeren die zich identificeren als trans, queer, interseksueel, non-binair. 

Tickets

Er is een beperkt aantal kaarten te verkrijgen en het concert vindt plaats op 17 mei om 20:00 uur in CC Amstel. Kaarten zijn te bestellen via deze ticketshop.

Stichting IDAHOTIQZ

IDAHOT is de International Day Against Homo- and Transphobia, een viering van de dag waarop in 1990 de American Psychiatric Association en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten homoseksualiteit als psychiatrische diagnose te schrappen. Het begon als IDAHO en in 2009 werd de trans-community betrokken. Inmiddels zijn er nog meer kleuren onder de regenboogvlag bijgevoegd.

Om intersekse en queer ook een plek te geven ontstond in 2019 in Nederland IDAHOTIQZ. Het traditionele +teken werd vervangen door de Z, om duidelijk te maken dat iedereen welkom is, gehoord en gezien mag worden in een zo groot mogelijke vrijheid. IDAHOTIQZ wordt georganiseerd door de Stichting IDAHOTIQZ. De organisatie is in handen van een klein projectteam dat bestaat uit en wordt ondersteund door vrijwilligers uit de regenboogcommunity.

 

Powered by Labrador CMS