Kom naar de voorstelling Queer Migrations: Portretten uit Den Haag

Fotograaf Zanyar Azis portretteert lhbtiq+-mensen in Den Haag

Leestijd: 2 min

De zoektocht naar een veilig bestaan speelt vaak een belangrijke rol in het leven van queer personen. Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde lhbtiq+-mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien. Kom zijn expositie Queer Migrations: Portretten uit Den Haag bekijken in het Atrium Stadhuis, van 2 tot en met 21 maart.

De expositie Queer Migrations: Portretten uit Den Haag krijgt een tweede vertoning, dit keer in het Atrium Stadhuis Den Haag. Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende lhbtiq+-mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. Van 2 maart t/m 21 maart 2024 zijn ze te zien in het Atrium Stadhuis Den Haag.

veilig bestaan

De zoektocht naar een veilig bestaan waarin je volledig jezelf kunt zijn, speelt vaak een belangrijke rol in het leven van queer-personen. Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende queer-personen in Den Haag om hun verhalen te tonen en hen een stem te geven. 

Den Haag is een multiculturele stad met queer-personen van verschillende achtergronden. Queer is een inclusief begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen. Zij hebben allemaal verhalen te vertellen. 

meer dan vluchteling of migrant

Mensen komen hier wonen vanwege oorlogen in hun land van herkomst, armoede, of vanwege discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit, waardoor ze onder moeilijke omstandigheden moeten (over)leven.

Ook zijn er verhalen van queer-personen die verhuizen van de Biblebelt naar Den Haag of migreren van de ene naar de andere wijk, omdat niet alle plekken veilig voelen voor queer-personen. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om migratie vanuit een ander perspectief te bekijken en de ‘ander’ niet alleen als vluchteling of migrant te zien, maar als gelijke.

fotograaf zanyar aziz

Zanyar Aziz is van origine een straatfotograaf en ziet de straten als zijn studio voor het maken van portret- en documentairefotografie. Hij is zelf een queer kind van vluchtelingen en heeft daarom een diepe connectie met het thema Queer Migrations

In het kader van dit project heeft hij negen voornamelijk biculturele queer personen in beeld gebracht op plekken in Den Haag die een persoonlijke betekenis voor hen hebben. De natuurlijke omgevingen die te zien zijn in de foto’s, weerspiegelen de ‘roots’ van de negen geportretteerden met een symbolische betekenis. Hoewel je wortels oorspronkelijk ergens anders liggen, kun je toch diverse culturen omarmen en jezelf volledig zijn.

samenwerking atrium | stadhuis van den haag en stichting humans of film

Queer Migrations kwam oorspronkelijk tot stand uit een samenwerking tussen de Centrale Bibliotheek Den Haag en stichting Humans of Film (project: Lgbtq Humans of Amsterdam/Den Haag). Voor dit project hebben zij samen met fotograaf Zanyar Aziz en de geportretteerden gefocust op de wens voor meer zichtbaarheid van queer personen.

Deze expositie is onderdeel van het project Lgbtq Humans of Amsterdam, een project van stichting Humans of Film. Door middel van dit project wil de stichting jong professionele fotografen een podium bieden om hun fotografische talenten te tonen. Het project Lgbtq Humans of Amsterdam is ooit begonnen in Amsterdam, maar door middel van dit project wil de stichting ook een podium bieden in andere Nederlandse steden.

Kijk voor meer informatie op de website van Atrium | Stadhuis van Den Haag.

Powered by Labrador CMS