Interview

Jorrit Ruijs speelt rol van transvrouw in Nieuwe Buren

“Ik ben een man van 38 die een transvrouw speelt”

Leestijd: < 1 min

Hij speelde al de rol van Scar in The Lion King en was te zien in series als De Spa, Bloedverwanten en SpangaS, maar vanaf dit seizoen is Jorrit Ruijs ook te zien in Nieuwe Buren. Als nieuwste buurvrouw Annabert, een Nederlandse transvrouw in Italië.

Kun je meer over jouw personage Annabert in Nieuwe Buren vertellen?
“Annabert is de buurvrouw van het personage van Anna Drijver en Benja Bruijning. Ze is een Nederlandse vrouw, maar woont al lange tijd in Italië. Wat ik mooi vind aan het verhaal van Annabert, is dat de focus er niet op ligt dat ze transgender is. Het doet er niet toe.”

Vind je dat belangrijk?
“Ik ben zelf homo en krijg eindeloos de vraag hoe mijn coming-out was. Je krijgt dan het gevoel dat je verplicht bent erover te vertellen, terwijl het een heel persoonlijk verhaal is. Dat vind ik soms best wel pittig en ik kan me voorstellen dat dat voor transgenders hetzelfde.”

Is het bijzaak geworden?
“Het is nog geen bijzaak geworden, maar het is wel langzaam aan het verschuiven. Voor de makers was het wel bijzaak en dat vind ik goed. Jaren geleden speelde ik een gay personage in Bloedverwanten. Iets dat ik daarvoor lang had afgehouden, omdat ik bang was dat ik alleen nog maar voor homorollen gevraagd zou worden. Uiteindelijk speelde ik die rol en werd ik later aangesproken door een jongen die zei dat zijn moeder zijn homoseksualiteit een stuk makkelijker kon accepteren. Dat veranderde alles voor mij. Sindsdien vind ik het juist belangrijk om dit soort rollen te spelen.”

Je bent zelf niet transgender, waarom hebben ze niet gekozen om de rol te laten spelen door een transvrouw?
“Dat heb ik mezelf ook wel afgevraagd, ik weet niet waar die overweging lag. Misschien kenden de makers geen transgender die de rol kon spelen. In Amerika zijn er veel transgender acteurs, maar in Nederland is het een klein wereldje.”

Misschien worden ze niet gevonden? Of krijgen ze de kans niet?
“Ik ken ze in ieder geval niet. Niet van mijn leeftijd.”

Maakt het uit dat jij de rol speelt, in plaats van een transpersoon?
“Voor het spelen van de rol niet, vind ik. Ik heb veel dingen gespeeld waar ik als acteur geen ervaring mee had. Het gaat erom of je het jezelf kunt voorstellen. Ik heb de regisseur van Nieuwe Buren ook wel eens gevraagd waarom er voor een transgender personage is gekozen. Daarop zei hij dat het interessant was voor de serie.”

“Ik vind mezelf geen mooie vrouw”

Je hebt in SpangaS gespeeld, de serie waarin Iris Amber Stenger de rol van Caro speelt, een transvrouw. Heb je met haar gesproken?
“Ja, vóór de auditie heb ik er inderdaad met haar over gesproken. Ik vond het belangrijk dat ik het personage recht zou doen. Zij vond het te gek dat ik de rol ging spelen. Ze vond het geen probleem dat ik de rol kreeg.”

Hoe was het om jezelf als vrouw te zien?
“Ik vind mezelf geen mooie vrouw. Daar heb ik tijdens de opnames ook best wel moeite mee gehad. Toen ik mezelf voor het eerst zag, was dat helemaal niet hoe ik het personage had voorgesteld. Ik ben een man van 38 die een transvrouw speelt. Ik ben niet, zoals veel transvrouwen, een mooie vrouw.”

Jorrit Ruijs in Nieuwe Buren
Jaap Strijker

Je plaatste een foto van jezelf als Annabert op Instagram. Mensen reageerden vooral dat ze het grappig vonden en niet meer bijkwamen.
“Klopt, dat is heel raar eigenlijk.”

Ze nemen het niet serieus.
“Ik hoop dat ze naar de serie gaan kijken en zich afvragen waar het personage voor staat en waarom ze zo is. Is het belangrijk dat ze een transvrouw is? Is het geloofwaardig?”

Nieuwe Buren is vanaf nu te zien op Videoland.

Coverbeeld: Martijn van Gelder

Powered by Labrador CMS