Uit de kunst

Joran maakt een expositie over liefdesverdriet

Hoe dat eruit ziet? Dat lees je hier

Leestijd: < 1 min

De jonge kunstenaar Joran van Soest ontving al een award voor zijn bijzondere werk in 2018. Nu exposeert hij in Den Bosch zijn nieuwste tentoonstelling.

Kun je meer vertellen over jouw tentoonstelling I love you still, I loved you?
“Elk jaar gaat de conservator van het Noordbrabants Museum Joris Westerink op zoek naar opkomend talent. Dit jaar is mijn tentoonstelling daar een onderdeel van. Ik onderzoek in mijn werk de intersubjectieve ruimte: de ruimte die zich tussen mij en de andere bevindt, zowel fysiek als op meta-niveau. Ik vind het interessant om te zien hoe ik mezelf verhoud ten opzicht van de wereld om mij heen. In mijn werk zoek ik met de hulp van mijn beeldarchief (met films, schilderkunst) metaforen om de complexe verhouding van een mens tot zijn of haar zelfbeeld te tonen. De expositie gaat over liefdesverdriet; een gebroken emotionele toestand waarin wie je was en wie je wilde zijn, wie je had en wie je lief had wordt geconfronteerd met een hier en nu waar je jezelf weer alleen bevindt.” 

Je bent in 2018 afgestudeerd in Den Bosch, wat heb je allemaal voor een werk gemaakt tot nu toe?
“Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik op verschillende plekken mijn schilderijen en installaties laten zien. Ik werd voor diverse prijzen genomineerd en ontving de Otto Hetterscheidt-prijs in 2018.”

Kun je meer over jouw werkwijze vertellen?
“Ik werk met allemaal verschillende dingen; schilderen, tekenen, film, jeugdfoto’s, performances, drukwerk en installaties. Ik vind het belangrijk om zo verschillende perspectieven en kijkwijzen met elkaar af te stemmen totdat er een complex beeld ontstaat dat de kijker uitdaagt en bevraagd. Ik gebruik in mijn tekeningen en schilderijen vooral rauwe technieken waarin materialen en ondergronden zichtbaar blijven.”

Je werk is heel persoonlijk.
“Klopt. Als je anders bent, is het een uitdaging jezelf te begrijpen. Mijn autisme zorgt ervoor dat ik het gevoel heb dat ik een afstand met anderen moet overbruggen, dat is soms lastig. Voor mijn eigen identiteit als gay man geldt hetzelfde. Dit vermogen of onvermogen dingen te begrijpen en te willen vertellen, is de kern van het verlangen om kunst te maken voor mij.” 

En de toekomst, wat zijn je plannen de komende jaren?
“Die worden heel erg interessant, denk ik. Ik ga met mijn atelier grote en kleine werken in olieverf en mixed media maken. De vraag neemt alleen maar toe, dat is heel prettig. Belangrijker nog, is dat ik een aantal mooie projecten en exposities ga doen, waaronder een expositie in Amerika.”

Wil je meer zien van Jorans werk? Check dan zijn

Coverbeeld: Hessel Waalewijn

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS