Joe Biden maakt direct einde aan lhbtq-discriminatie

Ook ban voor transgenders in leger opgeheven

Leestijd: < 1 min

Meteen op de eerste dag waarop Joe Biden is beëdigd als nieuwe president, maakt hij korte metten met regelgeving die Trump heeft ingevoerd. Een daarvan is de schadelijke wetgeving waarin kon worden gediscrimineerd op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

In de VS is geen federale wet die lhbtq-discriminatie verbiedt. In het Congres hebben Republikeinen ervoor gezorgd dat de Equality Act wordt uitgebreid met wetgeving die lhbtq’s beschermt. In 2014 heeft de toenmalige president Barack Obama een wet ondertekend waarin lhbtq-discriminatie op de werkvloer is verboden, al gold die wetgeving alleen voor werkgevers op federaal niveau.

Joe Biden wil nu een stap verder gaan en lhbtq-discriminatie helemaal te verbieden. Hij heeft op de eerste dag van zijn presidentschap alvast de door Trump goedgekeurde wetgeving verworpen waarin kon worden gediscrimineerd op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Ook onderneemt Biden actie tegen de ban voor transgenders om in het leger te mogen dienen.

Diverser dan ooit
Met Biden als president komen er vele nieuwe gezichten naar voren. Nooit eerder was een kabinet zo divers, met onder meer de homoseksuele Pete Buttigieg als minister van Transport.

Voor het eerst in de geschiedenis is een zwarte man minister van Defensie: Lloyd Austin heeft zich meteen uitgesproken tegen de transgenderban. Hij zei: Als je fit bent en geschikt bent om te dienen, en als je alle standaarden kan behalen en behouden moet je in het leger kunnen dienen. U kan verwachten dat ik daar altijd achter zal staan.”

Ook voor het eerst: een transgender vrouw is aangesteld als onderminister van Volksgezondheid. Het gaat om Rachel Levine, die in de staat Pennsylvania de strijd tegen corona heeft geleid.

Powered by Labrador CMS