Interview

In docuserie 'Mooi, Man' onderzoekt Stijn de Vries het mannelijk schoonheidsideaal

“Ik ga letterlijk met de billen bloot”

Leestijd: < 1 min

Na zijn documentaire Jong Geleerd, Nooit Gedaan komt Stijn de Vries binnenkort met een nieuwe docuserie: Mooi, Man. In de nieuwe serie onderzoekt hij het mannelijk schoonheidsideaal en zijn eigen onzekerheden op dit gebied.

Fotograaf en programmamaker Stijn de Vries gooide vorig jaar hoge ogen met zijn eerste docuserie Jong Geleerd, Nooit Gedaan. Daarin vertelde hij openhartig over het feit dat hij op zijn 23ste nog maagd was. “Tot mijn achttiende woonde ik in Almelo, waar ik al opviel wanneer ik jeans droeg met een gat erin. In die tijd was ik maar half uit de kast. Alleen mijn familie wist ervan af. Ik kende maar één andere jongen die gay was en die vond ik niet aantrekkelijk. Sowieso zag ik zoenen met jongens in die tijd niet als een optie”, vertelde hij toen in een interview aan Winq. 

Hij onderzocht in vier afleveringen hoe het zo gekomen is dat hij nog maagd is. “En dat was een enorm spannend avontuur”, vertelt hij nu, terugkijkend op zijn eerste documentaire. “Ik ga dat nooit vergeten, het was een enorm geheim en om daarmee naar redacteuren van BNNVARA te stappen en het te pitchen was erg spannend. Uiteindelijk heb ik honderden reacties van mensen gekregen en heb ik het gevoel dat ik mezelf beter heb leren kennen. Ook hoor ik dat ik andere mensen heb geholpen door mijn verhaal te vertellen en dat was mijn doel.”

En nu komt er een nieuwe docureeks: Mooi, Man. Wat ga je dit keer onderzoeken?
“Ik ben heel erg onzeker, vind mezelf niet knap en gespierd genoeg en daar wil ik iets aan doen. In twee maanden tijd train ik mezelf helemaal suf voordat ik naar werk ga en eet gedurende de dag geen kaasplankjes, maar eiwitten. Ik ben nu een maand bezig en het begint een routine te worden. Ik ben opgegroeid in een wereld waarin alles draait om gespierde mannen, in films en op Instagram. En in pornofilms heeft iedereen een grote lul. Dat lichaam wil ik ook al mijn hele leven, maar word ik gelukkig als ik dat bereikt heb?”

“Ik dacht dat na mijn eerste docuserie alles makkelijker zou worden, maar dat is niet zo”

Ga je kijkers ook duidelijk maken dat zo’n lichaam zeker niet voor iedereen een schoonheidsideaal is?
“Zeker. Ik voel mezelf door al die films en mensen op Instagram niet mooi genoeg, omdat ik niet aan dat ideaalbeeld voldoe. Het is iets waar ik naar streef.” 

Maar jij staat nu ook vijf keer per week in de sportschool om zo’n lichaam te krijgen. Geef je daarmee niet een verkeerd voorbeeld?
“Ik ga juist ook praten met mensen om te vragen hoe het kan dat ik dat onrealistische beeld heb. Heel weinig mensen weten dat het bijna niet te doen is om een sixpack te krijgen. Daarvoor moet je een jaar lang vijf keer per week trainen. Ik wil kijken of ik al het afzien ervoor overheb en of ik meer tevreden over mezelf word.”

Het lijkt mij een moeilijke worsteling waar veel mensen mee te maken krijgen. En jij confronteert die nu ook nog eens op tv.
“Klopt, ik moet uitzoeken hoe ik mijn verhaal zo eerlijk mogelijk vertel, zonder oppervlakkig over te komen of te stimuleren dat je dun en gespierd moet zijn. Ik denk dat ik dat alleen kan doen door zo eerlijk mogelijk te zijn.”

Wat heb je nu al geleerd?
“Tijdens gesprekken met een psycholoog kreeg ik een mini-cursus om meer van mezelf te houden. Je kijkt naar een mooi deel van jezelf, in mijn geval mijn benen. Daar moest ik vervolgens minutenlang complimenten aan geven. Het resultaat zien jullie binnenkort.”

“We hebben 1600 mannen gesproken en gevraagd of zij onzeker zijn”

Wat was spannender, jouw coming-out over jouw maagd zijn of deze documentaire?
“Het klinkt gek, maar dat is toch deze. Ik had gedacht dat na Jong Geleerd, Nooit Gedaan alles makkelijker zou worden, maar niets is minder waar. Weinig mensen weten dat ik onwijs onzeker ben en dat laat ik hier zien. Ook ga ik in deze documentaire letterlijk met de billen bloot. Dat gebeurt tijdens een naaktshoot met Robin Sterk van Ex on the Beach. Hij heeft een OnlyFans-account en is heel tevreden over zijn lichaam. Samen maken we sexy content en laat ik delen van mijn lichaam zien waar ik wél tevreden over ben, zoals mijn billen.” 

Je hebt jezelf dus onwijs kwetsbaar opgesteld.
“Klopt. En ook letterlijk. Een Turkse cosmetische arts heeft namelijk op mijn lijf met een zwarte viltstift aangestipt wat er allemaal anders kan. Zoals mijn manboobs en vetjes op mijn lichaam. Dat was tijdens de eerste draaidag en ik ging nog onzekerder naar huis.” 

Jullie hebben ook een onderzoek gedaan over onzekerheid bij mannen. Wat is daar het resultaat van?
“In samenwerking met 3Vraagt inderdaad. We hebben 1600 mannen gesproken en gevraagd of zij onzeker zijn. Bijna de helft van de respondenten voelt zich onzeker over hun lichaam, dat vind ik echt bizar. Aan de andere kant stelt het mij gerust, omdat ik dus niet de enige ben met deze gevoelens.”

Zie je dat ook om je heen?
“Heel veel, maar ik dacht altijd dat dit kwam door de bubbel waarin ik leef. Mensen in de media zijn meer ijdel, dacht ik. Maar er zijn zoveel meer mannen met deze gevoelens. Daarom denk ik dat het goed is om dit gesprek te voeren.” 

Mooi, Man van Stijn de Vries is vanaf 2 augustus om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken

Powered by Labrador CMS