In azc mishandelde lesbienne dreigt te worden uitgezet

Leestijd: < 1 min

Happy, de vrouw die begin augustus in een azc werd overgoten met kokend water, dreigt door de staatsseretaris te worden teruggestuurd naar Nigeria omdat zij niet geloofwaardig genoeg is als lhbtq. Na een brandbrief van LGBT Asylum Support zegt de staatssecretaris een nieuw gesprek toe, maar of dit leidt tot een verblijfsvergunning is nog maar de vraag.

Gisteren om 08:00 uur stuurde LGBT Asylum Support een brandbrief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamer over het bizarre besluit om Happy geen verblijfsvergunning te geven.

Homofoob incident
In de brandbrief wezen ze op het risico bij terugkeer in Nigeria van een openlijk lesbische asielzoekster die vanwege een gruwelijk homofoob incident vele malen in de media is geweest. Een incident waarbij zij met kokend water overgoten werd door landgenoten in het azc, louter vanwege haar lesbische geaardheid.

De brandbrief en verzoeken van haar asieladvocaat aan de IND resulteerden in kamervragen en het annuleren van de geplande zitting op 16 november. Een zitting waarin de IND wilde betogen dat Happy ongeloofwaardig is als LHBTI, oftewel #NietGayGenoeg.

Nieuw gehoor
Uit het overleg met de IND en haar asieladvocaat is duidelijk geworden dat de beschikking van de staatssecretaris om haar asielaanvraag af te wijzen niet is ingetrokken. Daarmee staat feitelijk nog steeds de weg voor de IND open om haar uit te zetten. Wel zal de IND haar een nieuw gehoor afnemen samen met haar vriendin (onafhankelijk van elkaar) waarna de IND opnieuw zal oordelen.

Het blijft echter zo dat de wijze van beoordeling door de IND van Happy's asielaanvraag onrechtmatig is, zegt LGBT Asylum Support in een persbericht. De werkinstructie 2019/17 is namelijk, net als bij veel andere lhbtq-asielzoekers onjuist toegepast. Daarmee is Happy niet alleen symbool van de vele incidenten in azc’s naar lhbtq-asielzoekers die het COA niet wil toegeven, maar is zij inmiddels ook slachtoffer van een falend beleid door de IND naar lhbtq-asielzoekers.

Westers perspectief
Een beleid waar nog steeds getoetst wordt vanuit een westers perspectief op coming out en een verwachtingspatroon geprojecteerd wordt op getraumatiseerde lhbtq-asielzoekers die zich vervolgens volledig zouden moeten kunnen verklaren.

Maar vooral een beleid waarin termen die niet meer gebruikt mogen worden, zoals ‘bewustwordinsgproces’ en ‘zelfacceptatie’ middels een achterdeur en ondanks afspraken in de Tweede Kamer in verkapte vorm weer worden toegelaten. En dat is onacceptabel.

Achterdeurtechniek
Om die reden heeft LGBT Asylum Support in de brandbrief aan de staatssecretaris dringend verzocht alle zaken die vanaf juli 2018 via deze achterdeurtechniek zijn afgewezen, opnieuw te laten beoordelen. Maar wanneer de IND Happy en haar vriendin opnieuw gaat horen, dat is nog onduidelijk.

Beeld: LGBT Asylum Support

Powered by Labrador CMS