winq x sonos

“Ik heb rolmodellen als Sam Smith en Demi Lovato gemist”

Influencer Alex Pander (26) over queer popartiesten

Leestijd: 3 min

Destijds besefte hij het niet, maar achteraf gezien had influencer Alex Pander (26) als tiener meer queer rolmodellen kunnen gebruiken in de muziekindustrie. “Het had de zoektocht naar mezelf in een stroomversnelling gebracht.”

Jarenlang bediende de Utrechtse ‘social media prince’ Alex Pander zijn bijna veertigduizend volgers van zonnige kiekjes met stijlvolle outfits, een brede lach en hier en daar een tepel, maar op den duur raakte hij daar een beetje op uitgekeken. “Ik voelde de behoefte iets te maken wat meer waarde had voor mijn community, de lhbtq community.”

politieke post

Begin dit jaar, rond de Tweede Kamerverkiezingen, gooide Alex het roer om met een post waarin hij, geïnspireerd door Instagram-grootheid Matt Bernstein (@mattxiv), een regenboog op zijn gezicht schminkte, met daaronder de tekst “You can’t tell someone you love them and then vote for someone who will hurt them”. Vervolgens uitte hij in een reeks slides felle kritiek op partijen als SGP, die stelde het opengesteld huwelijk terug te willen draaien, en FvD, die discriminerende uitspraken deed over de lhbtq-gemeenschap. “Op die post kreeg ik ontzettend veel positieve reacties en hij werd vaak gedeeld. Eén vriendin zei me dat ze blij was dat ik woorden gaf aan haar gevoel. Aan de hand van mijn post kon zij zo dezelfde frustraties delen met haar volgers. Vervolgens ben ik me op mijn kanaal gaan uitspreken over meer belangrijke zaken, zoals feminisme en Black Lives Matter.”

sfeermaker

Muziek speelt een grote rol in Alex’ leven. “Ik heb de hele dag muziek aanstaan, mijn Sonos-systeem draait thuis in alle kamers op volle toeren en de Sonos Roam gaat regelmatig mee op pad. Muziek maakt me vrolijk, is altijd een toevoeging op wat ik doe en brengt sfeer met zich mee. Sommige nummers hebben een diepe betekenis voor me, zoals ‘Ordinary People’ van John Legend. Dat nummer luisterde ik heel veel in de tijd dat mijn ouders gingen scheiden. Het gevoel dat dat nummer nog altijd bij me oproept – niet per se een fijn gevoel – blijft heel bijzonder voor me.”

Alex woont samen met zijn vriend en wat betreft de muziekselectie heeft hij zelf de touwtjes in handen. "We hebben niet bepaald dezelfde smaak. Op het vlak van films en series kunnen we elkaar veel beter vinden. Onze woonkamer verandert regelmatig in een soort thuisbioscoop."

Sonos Roam
“De Sonos Roam gaat regelmatig mee op pad.”

mensen zoals ik

Met de nieuwe weg die Alex insloeg op Instagram is hij een bescheiden rolmodel geworden voor anderen, iets wat hij zelf, achteraf gezien, best heeft gemist in zijn tienertijd. “Ik herinner me vooral Geer & Goor, maar daar kon ik me totaal niet aan spiegelen.” 

Ook in de muziek had Alex de rolmodellen niet voor het uitzoeken. Zangers en nummers die hem hielpen zijn homoseksualiteit te omarmen kan hij zich niet herinneren, omdat ze er simpelweg nauwelijks waren. “Wel weet ik nog dat ik erg fan was van Lady Gaga, die alles net even anders deed dan de rest, met haar vleesjurk op de rode loper. Ik voelde me tot haar muziek aangetrokken omdat ik me ook anders voelde dan anderen, al dacht ik destijds vooral: Ga-Ga, Ga-Ga, Ga-Ga! Ik was me er niet zo van bewust, maar nu ik er zo over nadenk, had ik toch meer rolmodellen kunnen gebruiken. Het is best een zoektocht geweest om mezelf te kunnen zijn. Als ik in de popindustrie meer mensen had gezien zoals ik, had dat mijn zoektocht ongetwijfeld in een stroomversnelling gebracht.”

Alex Pander leest Love, Simon met Sonos Beam aan
"Mijn Sonos-systeem draait in alle kamers op volle toeren."

full spectrum

Alex is blij te merken dat de queer rolmodellen die hij zelf niet had, de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten in de muziekindustrie. “Zo kwam Demi Levato onlangs uit de kast als non-binair. Niet al te lang daarvoor deed Sam Smith hetzelfde.”

“ik vind het super dat we in een tijd leven waarin een queer radiozender kan bestaan”

Aan dat brede scala van identiteiten in de muziek wijdt Sonos Radio sinds vorig jaar een eigen kanaal, Full Spectrum, dat ook Alex regelmatig aanzet. “Full Spectrum is een radiozender vóór queer mensen, samengesteld dóór queer mensen, waar je muziek hoort ván queer mensen. Het is een platform waar queer mensen andere queer mensen in de spotlight zetten, door middel van muziek. Ik vind het super dat we in een tijd leven waarin zo’n radiozender kan bestaan. Zo komt een zoekende jongere – of oudere – hopelijk in aanraking met steeds meer artiesten die hem, haar of hen kunnen helpen in de zoektocht naar wie ze zijn.”

Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Beam (Gen 2).

sonos beam

Met de Sonos Beam (Gen 2) verandert jouw woonkamer in een thuisbioscoop. De tweede generatie vandeze compacte soundbar beschikt over Dolby Atmos, waardoor het geluid van alle kanten lijkt te komen. De Beam biedt kristalheldere klanken bij elke film, serie of game en is te bedienen met de Sonos-app, Apple AirPlay 2 of je stem, via de ingebouwde Google Assistant. Je verbindt de Beam eenvoudig aan je andere Sonos-speakers en ook wanneer je tv uitgeschakeld is, stream je er eenvoudig muziek en meer op.
www.sonos.com

Beeld: Roy Schepers - Rocket Stories

Powered by Labrador CMS