Laugh out loud

“Ik heb me vaak achter mijn lach verstopt”

Interview Amin

Leestijd: < 1 min

Amin (27) vluchtte vanuit Iran via Italië naar Nederland. Sinds april heeft hij een verblijfsvergunning.

“Het afgelopen jaar is mijn leven compleet veranderd. In oktober verhuis ik naar mijn eigen studio en begin ik aan een cursus Nederlands aan de UvA. Ik hoop hier op termijn mijn eigen hostel te openen, een ontmoetingsplek waar mensen van elkaars verhalen kunnen leren. Ik zit hier met een brede lach. Die ben ik nooit verloren gedurende de zware tijd die ik achter de rug heb. Lachen is krachtig, verbindend, aanstekelijk. Al heb ik me er ook regelmatig achter verstopt.

Mijn vlucht was nauwelijks een keuze; in Iran, het land waar ik geboren ben, is mijn bestaan gevaarlijk voor mij en mijn familie. Het is een van de weinige landen waar de doodstraf op homoseksualiteit staat, en waar die ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Een van de artsen die mijn mentale gezondheid testte zei dat ik een ‘gay aura’ had. Maar de IND geloofde me niet.

Eerst verhuisde ik naar Italië, maar daar vond ik niet de ruimte om mezelf te zijn. Het is een mooi land, met vriendelijke mensen, maar het is er ook zeer katholiek en bekrompen. Zo belandde ik in Nederland, het beloofde land. Hier voelde ik me onmiddellijk op mijn plek.

Precies een jaar geleden begon ik het proces voor een verblijfsvergunning. Ik had het volste vertrouwen dat het goed zou komen. Ik ben duidelijk gay, hielp nota bene andere homo’s in het azc bij hun coming-out. Een van de artsen die mijn mentale gezondheid testte voor de gesprekken zei zelfs dat ik een ‘gay aura’ had. Maar de IND geloofde me niet. Ik moest hen tot in detail beschrijven wanneer en hoe ik me realiseerde dat ik op mannen val. Iets waar zelfs de meeste westerlingen vaak goed een therapeut bij kunnen gebruiken. Heel gek dat zoiets wordt verwacht van mensen met een trauma, die net alles achter zich hebben gelaten. Gelukkig is er dit jaar eindelijk besloten om die bizarre procedure te wijzigen.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Jurgen Carper / Powered by Philips mondverzorging

Powered by Labrador CMS