Huis VS stemt voor wet die huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht moet beschermen

Nu de Senaat nog...

Leestijd: < 1 min

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor een wet gestemd die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en interraciale huwelijken in de hele VS moet beschermen. De stemming komt op het moment dat er zorgen zijn dat het Hooggerechtshof daar op federaal niveau een streep door kan zetten.

Vorige maand vernietigde het Hooggerechtshof de Roe vs. Wade-uitspraak uit 1973, die de basis vormde voor de abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Hierdoor beslissen staten nu weer zelf over hun abortuswetgeving. In de helft van alle staten staan al wetten klaar om de vrije keuze te beperken of abortus te verbieden.

Streep door verworven rechten

Veel progressieve Amerikanen zijn nu bang dat er ook een streep door andere verworven rechten zal worden gezet. Een van de rechters van het Hooggerechtshof, Clarence Thomas, schreef in de motivering bij het vonnis dat nu ook andere uitspraken van het hof moeten worden overwogen, zoals het recht op anticonceptie en het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.

Het Huis van Afgevaardigden heeft nu dus gestemd voor een wet die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en interraciale huwelijken in de hele VS moet beschermen. 47 Republikeinen stemden met de Democraten mee, waardoor er een ruime meerderheid was voor de Respect for Marriage Act. 267 stemden voor, 157 tegen.

Verbond tussen man en vrouw

Sinds 2015 moeten federale instanties ook huwelijken toestaan tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar de oude wet uit 1996 staat nog steeds in de boeken. Hierin staat nog dat het huwelijk een verbond is tussen man en vrouw.

De nieuwe wetgeving moet nu nog door de Senaat. Het is onduidelijk wanneer, en of daar ook een meerderheid is: Democraten en Republikeinen houden elkaar daar in evenwicht.

Bron: NOS / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS