Interview

“Het werd hoog tijd voor een queerverhaal waarmee ik me kon identificeren”

Filmmaker Thuy Nguyen vertelt over de shortfilm Stiletto

Leestijd: < 1 min

Stiletto is de naam van de eerste Aziatisch-Nederlandse romantische lhbtiq+ shortfilm, die in de nabije toekomst in première gaat. De film gaat over de non-binaire Kiên, die de elegante, maar terughoudende Viv ontmoet. Winq sprak met Thuy Nguyen, de bedenker van Stiletto.

Om te beginnen: waarover gaat Stiletto?

“Ik zal eerst de voorgeschiedenis uitleggen over hoe de verfilming van Stiletto tot stand is gekomen: ik deed afgelopen december mee met de ‘call for entry’ voor Aziatische filmmakers van CinemAsia FilmLAB en stuurde mijn script in. Tot mijn verbazing werd mijn script uitgekozen om te worden verfilmd. Ik werd hysterisch blij toen ik de mail met de uitslag van CinemAsia FilmLAB opende, want het betekent dat er ruimte is om Aziatische lhbtiq+-verhalen te vertellen in Nederland en dus óók binnen de Aziatische community in Nederland.

Mijn crew en ik kregen een kleine maand de tijd om mijn shortfilm te produceren en daarom hebben we besloten om eerst een korte promo te schieten van Stiletto. De volledige shortfilm willen wij in de nabije toekomst maken, daar vertel ik hieronder meer over.

Stiletto is een romantisch Aziatisch-Nederlandse lhbtiq+ verhaal over de non-binaire persoon Kiên die de elegante, maar terughoudende Viv ontmoet. Wanneer zij begint te vallen voor hen, brengt een herinnering alles tot een abrupte halt.

Ik speel zelf in de film de rol van Kiên en actrice Donna Tang speelt de rol van Viv.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor Stiletto?

Stiletto
Donna Tang en Thuy Nguyen in Stiletto

“Vorig jaar deed ik mee aan een 48 Hour Film Project in Rotterdam met een all-Asian crew en cast. Het was de eerste keer dat ik met een grote groep van creatieve Aziatische-Nederlanders samenwerkte — door deze ervaring kreeg ik zowaar een awakening en dacht: ik ga mijn eigen Aziatische film maken en wel een Aziatisch-Nederlandse lhbtiq+ film.

Er worden geen of nauwelijks Aziatisch-Nederlandse queerverhalen verteld in Nederland en al helemaal niet over Aziatische non-binaire personen. Het werd hoog tijd voor een queerverhaal, waar ik me mee kon identificeren. Ik ben daarom een verhaal gaan schrijven dat dicht bij me ligt, in de hoop dat ik het script ooit kon verfilmen.

Mijn wens kwam vrij snel uit, want dankzij het vertrouwen van CinemAsia FilmLAB is de promo van Stiletto geschoten! De post-productie van Stiletto is nét afgerond, dus there is no turning back.

Ik geloof er heilig in dat als je een authentiek en sterk doel hebt, je op de een of andere manier hulp krijgt om dit waar te maken.”

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Donna Tang en Thuy Nguyen in Stiletto

“De screening van Stiletto komt er bijna aan: je kunt de promo bewonderen op het CinemAsia Film Festival '23 op zaterdag 11 maart aanstaande. In Studio/K in Amsterdam. Hier kun je kaartjes bestellen.

Een groot deel van de crew en cast, waaronder ikzelf, zijn natuurlijk ook aanwezig, dus kom gezellig met ons Stiletto aanschouwen en napraten.

Na de screening ga ik direct in de voorbereidingen van de volledige shortfilm van Stiletto. Om deze shortfilm te kunnen realiseren heb ik steun nodig van fondsen en derden. Dit soort verhalen ontbreken nog in Nederland, dus ik hoop dat mensen het belang van ons project inzien en ons gaan volgen en supporten, zodat wij binnenkort de volledige shortfilm kunnen schieten én vertonen, omdat die zichtbaarheid ontzettend hard nodig is!”

Meer over Stiletto en Thuy Nguyen

Stiletto
Achter de schermen bij Stiletto / Foto: Dunya van Veenendaal

Volg het laatste nieuws over en bekijk alle behind-the-scenes van Stiletto op Instagrampagina @stilettomovie.

Volg Thuy Nguyen op Instagram op @therealthuynguyen.

Volg de laatste ontwikkelingen op het gebied van Aziatische cinema op de Instagrampagina van CinemAsia op @CinemAsiaNL en hun platform voor Aziatische filmmakers, CinemAsia FilmLAB op @CinemAsiaFilmLAB.

Stiletto
De filmposter van Stiletto / Foto: Dunya van Veenendaal
Powered by Labrador CMS