Heartstopper: Hongaarse boekwinkel beboet voor tonen boek in openbaar

Leestijd: < 1 min

Lira, de op een na grootste boekwinkelketen in Hongarije, heeft een boete gekregen omdat ze een Heartstopper-boek open en bloot in een winkel had liggen, tussen andere kinderboeken. Lira noemt de boete van ruim 32 duizend euro disproportioneel en vecht deze nu aan.

In 2021 kwam premier Viktor Orban van Hongarije met wetgeving waarin het werd verboden om uitingen van homoseksualiteit ‘te tonen en te promoten’ onder jongeren tot achttien jaar. Het strenge rechts-christelijke beleid van Orban krijgt al tijden flinke kritiek vanuit de Europese Unie. Verder is het in Hongarije niet mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht en alleen heterostellen mogen kinderen adopteren.

32 duizend euro boete

Sinds de wetgeving is ingeboerd, hebben boekenwinkels een manier bedacht om toch boeken als de Heartstopper-serie te kunnen verkopen: ze doen er een plastic folietje omheen en/of plaatsen ze de boeken op de afdeling voor volwassenen. Het is echter niet duidelijk of dit afdoende is, onder de nieuwe wetgeving.

Bij Hongarijes op een na grootste boekenketen, Lira genaamd, hadden ze dit niet gedaan: hier lag een van de Heartstopper-stripboeken ‘gewoon’ tussen de andere kinderboeken. Dit kwam ze te staan op een boete van 12 miljoen forint, of omgerekend 32.160,42 euro.

Juridisch aanvechten

Creatief directeur van Lira en tevens bekend schrijver Krisztian Nyary laat het er niet bij zitten. Hij noemt de boete disproportioneel en noemde de nieuwe wetgeving onduidelijk. “Omdat het hier gaat om een boete, kunnen we er niet tegen in beroep gaan. We kunnen er alleen tegen strijden. Op welke manier, dat zullen onze advocaten beoordelen. We zullen alle juridische middelen gebruiken die tot onze beschikking staan.”

Powered by Labrador CMS