Halsema: agressie tegen homo’s is cultureel probleem

Leestijd: < 1 min

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt de agressie tegen de homogemeenschap in de hoofdstad een structureel en ook een cultureel probleem. Dat zei ze nadat queerbar Prik voor de zoveelste keer is belaagd, afgelopen week.

Het terras van Prik is afgelopen week onder vuur genomen vanuit een voorbijrijdende auto. Gasten werden beschoten met een ‘gelblaster’, een soort luchtbuks. Een Israëlische gast raakte hierbij gewond aan zijn oog, mogelijk met permanente gevolgen.

Doelwit van agressie

Het café is constant doelwit van agressie. Eigenaar van Prik Gerson van Eck vertelde dinsdag aan De Telegraaf dat hij vrijwel dagelijks te maken krijgt met scheldpartijen en intimidatie. Soms vanaf scooters, dan weer vanuit een taxi. Eerder werden er blikjes en een ei naar zijn gasten gegooid.

VVD-fractievoorzitter Claire Martens heeft het onderwerp aangekaart in de gemeenteraad. Ze vroeg of burgemeester Femke Halsema het met haar eens was dat we inmiddels kunnen spreken van een structureel probleem. Dat beaamde Halsema: “Ja, ik denk het wel. Het zijn in ieder geval te veel incidenten. We proberen zoveel mogelijk preventief en repressief op te treden, maar het is moeilijk om te voorspellen waar incidenten zich zullen voordoen.”

Maatschappelijk probleem

Halsema spreekt van een cultureel probleem in de hoofdstad. Ze ziet de intolerantie naar de queer gemeenschap als een maatschappelijk probleem dat in verschillende hoeken van de samenleving leeft. Dat kan een religieuze achtergrond hebben, maar net zo goed komt het voor bij het corps, aldus Halsema.

Halsema wil binnenkort op bezoek gaan bij Prik om te zien welke maatregelen er mogelijk zijn tegen intimidatie van medewerkers en gasten. Martens stelde voor het cameratoezicht bij Prik te verbeteren, omdat de huidige beveiligingscamera slecht zicht heeft op de weg. Dat komt omdat het terras is afgeschermd met plantenbakken vanwege alle agressie naar de gasten.

Politiecamera

Van Eck zegt in een reactie dat hij blij is met de maatregelen. “Superfijn dat het serieus en zo snel opgepakt wordt.” Hij hoopt dat er een politiecamera komt te staan en dat kentekens goed geregistreerd worden. “Zodat we misstanden sneller en beter kunnen melden. Dat kan afschrikken zodra de mensen die ons belagen doorhebben dat zij te achterhalen zijn.”

Bron: De Telegraaf / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS