Geregistreerd partnerschap in Letland in 2024 ook voor koppels van hetzelfde geslacht

Leestijd: < 1 min

Het parlement van Letland heeft ervoor gestemd dat paren van gelijk geslacht een geregistreerd partnerschap aan kunnen gaan. Dit is een historische primeur voor het Baltische land.

Op donderdag 9 november heeft het parlement gestemd om koppels van hetzelfde geslacht het recht te geven om hun partnerschap wettelijk erkend te krijgen. Dit is onderdeel van de wetgeving die medio 2024 van kracht wordt.

Voordelen

Bij een geregistreerd partnerschap horen voordelen op het gebied van belasting en sociale zekerheid. Zo mogen koppels met een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld vakbondsziekenhuizen bezoeken.

Overigens hebben mensen met een geregistreerd partnerschap nog altijd minder rechten dan getrouwde paren – het huwelijk blijft juridisch gezien alleen bestemd voor een man en een vrouw.

Een goed begin

Homorechtenactivist Kaspars Zalitis vertelt aan persbureau Reuters dat paren van hetzelfde geslacht met een geregistreerd partnerschap nog steeds geen kinderen kunnen adopteren. Ook krijgen ze nog steeds te maken met problemen rond erfeniskwesties.

“Maar dit is een goed begin. Letland is niet langer een van de zes landen binnen de Europese Unie die koppels van hetzelfde geslacht geen erkenning geven.” Zalitis doelt hier op landen als Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Hongarije.

Homoseksuele president

De stap volgt op de benoeming van Edgars Rinkēvičs – die het eerste homoseksuele staatshoofd is van Letland. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken werd op 8 juli beëdigd als president van Letland, na zijn verkiezingsoverwinning eerder in 2023.

Tijdens een toespraak beloofde Rinkēvičs ‘het glazen plafond te doorbreken’ en te helpen de ongelijkheid te bestrijden die in Letland een ‘significant probleem’ was geworden.

Inclusieve samenleving

“Tijdens mijn presidentschap zal ik opkomen voor een modern en sterk Letland, voor een legaal en rechtvaardig Letland, voor het welzijn van het volk, voor een inclusieve en respectvolle samenleving”, zei Rinkēvičs.

Coverbeeld: Pride parade in hoofdstad Riga, UnSplash

Powered by Labrador CMS