Twelfth Night

Genderfluïde muziekspektakel ‘Twelfth Night’ van Theatergroep Aluin opnieuw op tournee

Leestijd: 2 min

De muzikale romcom Twelfth Night is een bewerking van de 17e-eeuwse voorstelling van Shakespeare, ooit geschreven als stiekem queer-feestje binnen de normen van die tijd. Theatergroep Aluin haalt de voorstelling naar het heden. Vanaf oktober toeren ze weer door Nederland.

Na een succesvolle tournee in seizoen 2022-2023, komt vanaf september 2024 de muzikale Queer-komedie Twelfth Night terug naar de theaters. Schrijver Ayden Carlo maakte een bewerking van deze zeventiende-eeuwse Shakespeare voorstelling. Wederom met de aanstekelijke muziek van componist Willem Friede (o.a. van New Cool Collective) spelen Jaike Belfor, Jilles Flinterman, Floyd Koster, Sasha Muller en nieuwkomer Ebony Wilson een voorstelling over liefde in alle denkbare vormen.

shakespeare

Twelfth Night is ooit door Shakespeare geschreven als stiekem queer-feestje binnen de normen van de zeventiende eeuw. Omdat destijds in Engeland alle rollen door mannen gespeeld werden, hadden de liefdesscènes en de genderverwarring in het stuk een extra laag. 

In de bewerking van Ayden Carlo is Twelfth Night een genderfluïde romcom van nu. Een voorstelling vol liefdesperikelen en genderverwarring. Ayden Carlo schreef deze versie van Twelfth Night voor de young Ayden en al zijn trans- en queervrienden. En eigenlijk voor iedereen die behoefte heeft aan een queerromcom die over de liefde gaat en niet over de samenleving waarin het queer leven moeilijk gemaakt wordt.

componist 

Speciaal voor deze voorstelling is componist Willem Friede (New Cool Collective) gevraagd om Twelfth Night van nieuwe muziek te voorzien. Hiervoor heeft hij zich laten inspireren door oorspronkelijke bronnen. De muziek van Friede neemt je mee naar een genderfluïde wereld, waar misschien wel alles mogelijk is.

de voorstelling 

Hoofdpersoon Cesario spoelt aan op Illyrië. Daar ontdekt Cesario al snel dat dit weleens de plek kan zijn waar hij echt zichzelf kan zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen, zoveel zelfvertrouwen dat hem dit direct een baan oplevert bij hertog Orsinio. Orsinio is verliefd op Olivia, maar zij ziet hem totaal niet staan. 

Cesario wordt gevraagd om met zijn talent als woordkunstenaar Orsinio’s liefde over te brengen aan Olivia. Dit doet hij zo goed en met zoveel overtuiging dat Olivia compleet van haar stuk wordt gebracht. Waarvan de gevolgen knap verwarrend zijn.

over aluin 

Theatergroep Aluin maakt al 33 jaar helder en concreet theater. Teksttoneel met veel humor en dynamiek voor een breed publiek. De oersterke verhalen die zij spelen komen uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot Shakespeare. Regelmatig wordt er nieuw repertoire gemaakt, maar altijd gebaseerd op de prachtige etalage aan grote verhalen over het menselijk tekort.

credits

Tekst: William Shakespeare
Tekstbewerking: Ayden Carlo
Regie: Victorine Plante
Spel: Floyd Koster, Sacha Muller, Jilles Flinterman, Jaike Belfor en Ebony Wilson Compositie: Willem Friede 
Choreografie: Christle Tjon A Man
Decorontwerp: Marcel Dolman 
Kostuumontwerp: Anouk van Schie
Lichtontwerp: Benno Barends

speellijst

Kijk voor de speellijst en tickets op de website van theatergroep Aluin.

Powered by Labrador CMS