Gemeenteraad Utrecht stemt voor lokale Transkliniek

Leestijd: < 1 min

De wachten voor passende transgenderzorg zijn enorm lang en kwetsbare personen kunnen lang niet altijd terecht in de reguliere zorg. Een nieuwe Transkliniek in Utrecht biedt lokale zorg, een passende oplossing en een veilige plek. Met dank aan Stevie Nolten van Utrecht BIJ1 en Nadia Stylianou van D66 Utrecht.

De komst van een kliniek voor transzorg in Utrecht is nabij. Achter de schermen zijn Stevie Nolten van Utrecht BIJ1 (links op de foto) en Nadia Stylianou van D66 Utrecht (rechts) al een aantal maanden bezig met een plan om zo'n kliniek mogelijk te maken. Trans United Europe en GGD regio Utrecht schreven hiervoor een projectplan en zoeken hierin ook de lokale samenwerking met Colored Qollective.

Ruime meerderheid stemt voor

Op donderdag 10 november werd het voorstel tijdens de Raadsvergadering over de Programmabegroting 2023 in stemming gebracht. Het plan haalde het met een ruime meerderheid van 43 stemmen. Groenlinks, PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, Utrecht Solidair, EenUtrecht, Student & Starter, VVD, CDA, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht stemden voor. PVV en DENK stemden tegen.

Volgens Utrecht BIJ1 en D66 Utrecht is het hoog tijd dat trans- en non-binaire personen de zorg en hulp krijgen waar ze recht op hebben. De kliniek richt zich onder andere op medische begeleiding bij hormoongebruik, maar heeft ook een brugfunctie naar seksuele gezondheidszorg zoals SOA & HIV tests, andere vormen van ondersteuning en het bieden van een veilige huiskamer.

Lokale oplossing

De wachttijden voor passende zorg zijn enorm lang en daarnaast komen personen die extra kwetsbaar zijn, doordat ze bijvoorbeeld ook sekswerker zijn, of een vluchtachtergrond hebben, nu überhaupt niet in de reguliere zorg terecht. Met een Utrechtse transkliniek, die in de voetsporen treedt van de al bestaande kliniek in Amsterdam, hopen beiden partijen lokaal een oplossing en veilige plek te bieden voor al die mensen die nu nergens heen kunnen. 

Het Utrechtse voorstel bereikte ook de Tweede Kamer. Op 20 oktober diende de landelijke fractie van BIJ1 samen met D66 een motie in om ook vanuit het Rijk de mogelijkheden voor de ontwikkeling en uitbreiding van transklinieken in het land te ondersteunen. Deze motie werd net zoals het Utrechtse plan met een ruime meerderheid van de stemmen aangenomen.

Zorg is een recht, geen gunst

Het openen van een lokale transkliniek in Utrecht geeft een sterk signaal af: zorg voor iedereen is een recht, geen gunst. Daarnaast kan het mogelijk maken van deze nieuwe kliniek in Utrecht samen met de positieve motie uitslag in de Tweede Kamer het begin zijn van meer transklinieken in het land. 

Coverbeeld: Myrthe Minnaert

 

Powered by Labrador CMS