eurovisie songfestival 2024

Finale Songfestival: Joost Klein gediskwalificeerd, Kroatië koploper

Deze inzendingen zie je vanavond

De presentatoren Malin Akerman en Petra Mede
Leestijd: 8 min

Vanavond is de finale van het Songfestival in Malmö, Zweden. Inmiddels is duidelijk geworden dat de Nederlandse inzending is gediskwalificeerd vanwege een incident dat donderdagavond plaatsvond. Wie is er vanavond wél te zien?

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei in de Malmö Arena in Zweden. Door de winst van Loreen heeft Zweden nu zeven keer het Songfestival gewonnen, iets dat alleen Ierland eerder lukte. De presentatie ligt in handen van Petra Mede (die in 2016 samen met Måns Zelmerlow al eens eerder heel gezellig het Songfestival presenteerde) en Malin Akerman, bekend van o.a. de series Trophy Wife en The Comeback.

nieuwe landen en afhakers

Dit jaar opnieuw een stuk minder deelnemende landen dan dat je gewend bent. In totaal doen er 37 landen mee aan het Songfestival.
Luxemburg is nieuw, dat land doet voor het eerst sinds 31 jaar weer mee. Roemenië heeft inmiddels laten weten dit jaar definitief niet mee te doen. Net zoals vorig jaar mogen Rusland en Wit-Rusland niet meedoen. De EBU gaf geen gehoor aan diverse oproepen om Israël vanwege de oorlog te diskwalificeren.

nederland gediskwalificeerd

Nadat de Nederlandse inzending Joost Klein zich met 'Europapa' op donderdag wist te kwalificeren voor de finale, werd er een klacht ingediend door een vrouwelijke tv-medewerker die door Joost bedreigd zou zijn. Een onderzoek werd opgestart een Joost mocht vanaf vrijdagmiddag al niet meer meedoen aan de twee repetities die werden gehouden. De betrokkenen werden door de politie verhoord en uiteindelijk is besloten om Joost te diskwalificeren.  Nederlandse Songfestivalcommentator Cornald Maas laat op X weten dat het incident 'nauwelijks iets voorstelt':

Omroep AVROTROS liet in een verklaring weten 'geschokt' te zijn door de beslissing en noemt deze 'disproportioneel'. De omroep heeft inmiddels een verklaring naar buiten gebracht:

de deelnemers

finale

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Zweden zijn sowieso verzekerd van een plekje in de finale omdat ze financiëel het meest bijdragen.

zweden: marcus en martinus

Altijd spannend met wat voor een nummer het gastland naar het Songfestival gaat. Wij stuurden Jeangu Macrooy. Zweden de tweeling Marcus en Martinus. Tienersterren die al op tour gingen met Jason Derulo. Vorig jaar grepen ze net na de winst van het Nationaal Songfestival van Zweden: toen werden ze tweede. Dit jaar wonnen ze ruim met het nummer 'Unforgettable'.

oekraïne: alyona alyona & jerry heil

Oekraïne doet dit jaar weer mee, Alyona Alyona en Jerry Heil wonnen de nationale finale met een overgrote meerderheid met hun nummer 'Teresa & Maria'. Vorig jaar werd Oekraïne zesde.

duitsland: isaak

Onze Oosterburen sturen de half-IJslandse Isaak met het catchy nummer 'Always On The Run'. Toen tijdens de nationale selectie bekend werd dat Isaak had gewonnen, vroeg hij of hij éven nog snel mocht plassen voordat het het nummer een tweede keer zou zingen, want hij moest echt héél nodig. “NEIN!” was het resolute antwoord van presentatrice Barbara Schöneberger, die normaal gesproken overigens heel vriendelijk overkomt. De laatste keer dat Duitsland de top 10 haalde was in 2018, toen het Songfestival in Portugal plaatsvond, er niet genoeg budget was voor een groot videoscherm op het podium, maar de Duitse zanger tóch z'n eigen scherm had meegenomen dat andere acts vervolgens niet mochten lenen. Geen idee of iemand het hem gevraagd heeft, overigens, maar je biedt zoiets toch even aan?

luxemburg: tali

Luxemburg doet dit jaar voor het eerst in 31 jaar weer mee aan het Songfestival. Het land won maar liefst vijf (!!) keer eerder, waarvan het winnende nummer uit 1965, 'Poupée de cire', wellicht de meest bekende is. Toen het land in 1994 niet mee mocht doen vanwege slechte resultaten het jaar ervoor, besloot het land dan maar helemáál niet meer mee te doen. Het nummer 'Fighter' gaat volgens de in Israël geboren Tali over doorzettingsvermogen.

israël: eden

Israël moest van Songfestivalorganisator EBU twee keer het nummer dat werd ingezonden aanpassen. Zo refereerde het eerste nummer 'October Rain' naar de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en had ook het tweede nummer 'Dance Forever' verwijzingen naar die dag. Volgens de regels van het Songfestival mogen nummers niet over politiek gaan en moest het land dus met een nieuwe optie komen. Dat doen ze met 'Hurricane', een nummer dat is goedgekeurd door de EBU en waarmee Israël dit jaar in Malmö te zien is. Het nummer wordt gezongen door zangeres Eden Golan.

litouwen: silvester belt

De nationale selectie in Litouwen was weer een bonte verzameling dit jaar. The Roop deed weer mee, helaas met een erg onfortuinlijke korte broek, er was een Samurai Pizza Cats-achtige act, en vier uitgeprocedeerde musicalmeiden die zichzelf erg serieus namen. De uiteindelijke winnaar werd de 26-jarige Silverster Belt met het nummer 'Luktelk'. Dat gaat over vastzitten in een matrix-loop: “Als we vastlopen in onze alledaagse taken die zich dagelijks herhalen, weten we niet meer het verschil tussen dromen of leven in een andere dimensie.” Silvester is een van de openlijk queer artiesten die dit jaar meedoen: hij is biseksueel.

spanje: nebulossa

We hadden bíjna een sexy halfnaakte Spaanse versie van Ricky Martin als Spaanse inzending kunnen hebben, maar helaas werd de flink ingeoliede zanger Jorge González met zijn toepasselijk getitelde lied 'Caliente' niet geselecteerd. Ach, het electropopliedje 'Zorra' van het duo Nebulossa is ook prima en in het onderstaande filmpje hoor je het Spaanse publiek duidelijk genieten. De Spaanse omroep bracht deze week nog een statement naar buiten waarin ze de EBU oproepen om de persvrijheid te garanderen.

estland: 5miinust & puuluup

Iedere wedstrijd verdient een goed moment om naar het toilet te gaan. Dit jaar verzorgt Estland deze bathroom break in de vorm van het nummer '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'. Alleen al in de tijd die je nodig hebt om de titel uit te spreken kun je prima een kleine boodschap doen.

ierland: bambie thug

Ierland wordt dit jaar vertegenwoordigd door de non-binaire 'ouija pop' act Bambie Thug. Hen heeft een ballet- en musicalachtergrond en is er trots op om de queer gemeenschap te vertegenwoordigen: Barbie is non-binair en tijdens haar act op dinsdag was de transvlag op haar lichaam gebodypaint. Bambie miste vandaag een repetitie vanwege 'a situation' maar 'hoopt' er vanavond wel bij te zijn. 

letland: dons

Met het nummer 'Hollow' hoopt Letland dit jaar in ieder geval een plekje in de finale te scoren: iets dat ze in 2016 (!) voor het laatst lukte. Dons, die eind dertig is, blijkt een van de meest populaire artiesten in Letland. Hij won meermaals een prijs voor meest gedraaide liedje op de Letse radio. Mocht het je tijdens het optreden van Estland niet gelukt zijn om even het toilet de bezoeken, dan kan dit alsnog tijdens de drie minuten van Dons.

griekenland: marina satti

Griekenland stuurt Marina Satti naar Zweden. Een zangeres met een echte Balkansound. Het nummer 'Zari' is wat hysterisch, maar wordt op het podium vast een lust voor het oog. Het nummer werd geschreven door, let even op, negen tekstschrijvers. Of dat nou nodig was...

verenigd koninkrijk: olly alexander

Misschien wel de meest bekende naam die de UK stuurt sinds de deelname van Bonnie Tyler in 2013. Olly Alexander, wederom een queer artiest en voorheen bekend als de leadzanger van de Britse band Years and Years, doet dit jaar mee aan het Songfestival voor het Verenigd Koninkrijk. Dat doet hij met het nummer 'Dizzy', waar hij aan werkte met een van Dua Lipa's producers. Olly zet een fantastische act neer, helaas is de zang niet al te best.

noorwegen: gåte

Het was een spannende finale voor Noorwegen. Margaret Berger, die in 2013 4e werd met het nummer 'I Feed You My Love' deed opnieuw mee. Haar nummer 'Oblivion' wist helaas niet de harten van de Noorse kijkers en jury te stelen en folk rock / metal band Gåte ging er met de winst vandoor. Hun nummer 'Ulveham' had oorspronkelijk een tekst die werd gebaseerd op een oud Scandinavisch nummer dat bijna duizend jaar oud is. Dat is uiteraard tegen de regels, dus werd de tekst volledig herschreven.

italië: angelina mango

Dit jaar werd tijdens het San Remo Festival – dat zoals gewoonlijk úren duurde en vol zat met mini-MeToo-momentjes – de Italiaanse inzending gekozen. Mahmood was van de partij, Il Volo waren van de partij, maar niemand was opgewassen tegen de 22-jarige Angelina Mango, die met het nummer 'La noia' (vertaald: 'verveeldheid') won. Toen op vrijdagmiddag langzaamaan bekend werd dat er iets aan de hand was met de Nederlandse delegatie, zette Angelina het nummer 'Imagine' in. Voor de één een inspirerend gebaar, voor de ander  zum kotzen.

servië: teya dora

Na het winnen van Pesma za Evroviziju '24, het Nationaal Songfestival van Servië, mag Teya Dora naar Malmö. Grappig genoeg zat de zangeres op dezelfde school als de muzikant Charlie Puth. Haar nummer 'Ramonda' vertelt het verhaal over een bloem die, toen bijna alles in Servië tijdens de Eerste Wereldoorlog was verwoest, wist te overleven.

finland: windows95man

Na de bijzondere act van Käärijä, die vorig jaar tweede werd met zijn nummer 'Cha Cha Cha', stuurt Finland weer iets merkwaardigs. 'No Rules!' wordt gezongen door Teemu Keisteri, die optreedt als Windows95Man. Keisteri twijfelde nog even of hij zou afreizen naar Malmö, of zich terug zal trekken vanwege de deelname van Israël, maar reisde uiteindelijk toch af naar Malmö.

portugal: iolanda

Iolanda Costa zong al een liedje tijdens het Nationaal Songfestival van Portugal in 2022, maar toen ging Maro er met het dromerige 'Saudade, saudade' met de prijs vandoor. Dit jaar lukt het haar wel. Met het nummer 'Grito' reist ze af naar Zweden. Dat betekent zoiets als roepen in het Nederlands. De act staat als een huis, al staat het bij de bookmakers wel helemaal onderaan. 

armenië: ladaniva

Armenië gaat dit jaar voor traditionele klanken. Jaklin Baghdasaryan en Louis Thomas vormen het duo Ladaniva. Het nummer 'Jako', dat ook op hun eerste album staat, verwijst naar de bijnaam van de zangeres. Ze vindt dat vrouwen te snel een stempel opgedrukt krijgen, maar dat ze vooral zelf moeten weten wat ze doen. En zo is het maar net. 

cyprus: silia

De in Australië geboren zangeres Silia Kapsis heeft een vader uit Cyprus die zanger is en moeder met danscarrière uit Griekenland. Met het talent zit het dus wel goed.

zwitserland: nemo

De 24-jarige Nemo Mettler reist voor Zwitserland af naar Malmö. Hen, want Nemo is non-binair, bracht al wat nummers uit die matig scoorde in de Zwitserse charts. Met 'The Code' hoopt Nemo hoger te scoren in Europa. Dat nummer gaat overigens alle kanten op: van een rustige ballad tot hysterische opera. 

slovenië: raiven

Mysterieus, zo zou je het nummer 'Veronika' van Raiven het beste kunnen omschrijven. Veronika wordt in het Sloveens gezongen, iets dat het land sinds 2018 bijna altijd heeft gedaan. Raiven staat tijdens de finale garant voor misschien wel de inzending met de meest zuivere vocalen. Zanger Bojan van de Sloveense band Joker Out (waarmee Slovenië vorig jaar 21e werd) heeft meegeschreven aan het nummer. 

kroatië: baby lasagna

De 28-jarige Marko Purišić is (in Kroatië) beter bekend als Baby Lasagna. Hij ziet de Duitse industrial metalband Rammstein als z'n grote voorbeeld. Het nummer 'Rim Tim Tagi Dim' is volgens de zanger een komisch bedoeld antwoord op Oost-Europeanen die hun thuisland verlaten op zoek naar 'betere kansen'. Purišić kreeg naar eigen zeggen inspiratie om het nummer te schrijven toen hem een baan op een cruiseschip werd aangeboden, waar hij niet op inging. 'Rim Tim Tagi Dim' was eigenlijk een reservenummer: zangeres Zsa Zsa zou Kroatië eigenlijk vertegenwoordigen met het nummer 'Probudi usne moje' maar zij trok zich terug. Op het moment van schrijven staat Kroatië ruim bovenaan bij de bookmakers, met Israël op een tweede plaats.

georgië: nutsa buzaladze

Een echte powersong, dat is 'Firefighter' van Nutsa. Ze groeide op in Turkije, maar werd geboren in Tblisi, de hoofdstad van Georgië. Je zou haar kunnen zien als de Glennis Grace van Georgië: niet vanwege een incident in een supermarkt, maar omdat ze meedeed aan de Amerikaanse versie van Idols. Ook met matig succes. 

frankrijk: slimane

De Franse zanger Slimane scoorde al drie nummer 1 albums in zijn thuisland en zat zowel in de jury van The Voice in Frankrijk, als in België. De knappe verschijning zingt 'Mon Amour' in Zweden: een Franstalige chanson dat hij tijdens een Nieuwjaarsuitzending van de nationale omroep al een keer prachtig zong in Parijs. 

oostenrijk: kaleen

Een kleine tragedie voor de Oostenrijkse Kaleen. Haar nummer 'We Will Rave' zou namelijk pas in maart uitkomen, maar werd al online geplaatst op X. Het is een catchy popsong met technobeat, geschreven door dezelfde schrijver als 'Tattoo' van Loreen.

Laatste update: 11 mei, 17.49 uur

Powered by Labrador CMS