Eurovisie: de prijs voor slechtste outfit gaat naar… Noorwegen!

Geen engeltje op de schouder van TIX

Leestijd: < 1 min

De Noorse Songfestivalkandiaat TIX stond er fraai bij in zijn Liberace-achtige witte bontjas, glitterpak en twee reusachtige engelenvleugels op zijn rug. De kijker kon zijn act, die nogal gedateerd aandeed, niet waarderen: hij krijgt de Barbara Dex Award voor slechtst geklede kandidaat.

Onlangs kwamen de bedenkers van de Barbara Dex Award met een heus onderzoek: er was becijferd dat dragers van lelijke of ‘foute’ outfits amper kans maken op een plek in de top vijf. TIX, die voor Noorwegen uitkwam, eindigde op nummer achttien in het eindklassement, dus aan die voorwaarde heeft hij alvast voldaan.

TIX, die deze naam heeft verzonnen omdat hij last heeft van neurotische tics, heet eigenlijk Andreas Haukeland. Hij zong de ballad ‘Fallen Angel’, en droeg de voor hem zo kenmerkende haarband in zijn lange haar. Die heeft hij dus eigenlijk altijd om zijn hoofd, maar de rest van de outfit was speciaal voor het Eurovisie Songfestival ontworpen.

Act zonder act

Te zien was hoe Andreas werd vastgeklonken aan vier in het zwart geklede dansers om hem heen, die van zwarte engelenvleugels waren voorzien. In het midden stond de zanger zelf, in een witte bontjas over een glitterkostuum, met dus die twee reusachtige witte vleugels. Alsof hij alle kleren van alle Toppers over elkaar had aangetrokken, zoiets.

Aan het begin dachten kijkers nog: nu gaat er iets gebeuren, maar elke vorm van spanning bleef uit. TIX bleek een act zonder act te hebben bedacht, want er gebeurde nagenoeg niets.

Kanariegele schoenen

Meer dan 4870 stemmers hebben er nu voor gezorgd dat TIX de Barbare Dex Award krijgt. De prijs is vernoemd naar de Belgische Songfestivalkandidaat uit 1993, die dat jaar op de laatste plaats eindigde. Zij stond op te treden in een zelfgemaakt beige jurk en kanariegele schoenen.

De prijs bestaat sinds 1997 en in 2015 had Trijntje Oosterhuis de dubieuze eer om deze te winnen met haar drollenvangerpak.

Top vijf

Na Tix is Roxen uit Roemenië tweede geworden. Albina uit Kroatië, James Newman uit het VK en Eden Alene uit Israël maken de lijst compleet. Omdat niet iedereen zich alles nog herinnert, hieronder de vijf acts nog een keer onder elkaar.

Powered by Labrador CMS