Europese Unie uitgeroepen tot 'lhbtiq-vrijheidszone'

“Europa moet het continent van gelijkwaardigheid voor iedereen zijn”

Leestijd: < 1 min

Een meerderheid van de Europarlementariërs nam vandaag een resolutie aan die bepaalt dat de EU een vrijheidszone voor lhbtiq personen wordt. Daarmee reageren zij onder meer op recent homo- en transfoob beleid in Polen en Hongarije.

Het Europees Parlement stemde er op 11 maart met grote meerderheid voor om de Europese Unie uit te roepen tot 'lhbtiq-vrijheidszone'. De Europese Commissie moet meer werk gaan maken van het beschermen van lhbtiq burgers, aldus de parlementariërs. Alle middelen zijn daarbij geoorloofd, dus ook zogeheten inbreukprocedures. Lidstaten die de regels blijven overtreden, kunnen worden gekort.

lhbt-vrije zones

Met de resolutie reageert het parlement onder meer op recente ontwikkelingen in Polen, waar meer dan honderd gemeenten, regio's en provincies zichzelf uitriepen tot 'lhbt-vrije zone'. In die zones worden inspanningen om de lhbtiq-gemeenschap te steunen momenteel actief tegengewerkt. Volgens de Europarlementariërs zijn deze maatregelen onderdeel van een breder Pools plan de regenbooggemeenschap tegen te werken. Steeds vaker worden deze burgers het slachtoffer discriminatie en aanvallen. Zo neemt het haatzaaien door autoriteiten en volksvertegenwoordigers tegen lhbtiq personen toe. Onder meer de Poolse president Andrzej Duda laat zich laatdunkend uit over lhbtiq personen, activisten worden opgepakt en Pride-marsen worden aangevallen of afgebroken.

Discriminatie in de Grondwet

Ook in Hongarije nemen de autoriteiten maatregelen tegen lhbtiq personen. In november 2020 nam de Hongaarse plaats Nagykáta een resolutie aan die ‘verspreiding en promotie van lhbtiq-propaganda’ verbiedt. Het Hongaarse parlement paste niet veel later de Grondwet aan om de rechten van deze burgers in te krimpen. Zo houdt Hongarije geen rekening meer met het bestaan van transgender en intersekse personen en wordt hun recht op een familieleven ingeperkt.

Continent van gelijkwaardigheid

"Europa moet het continent van gelijkwaardigheid voor iedereen zijn, maar ondanks goede stappen in die richting zijn we dat nog niet", aldus Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66). "Het schrijnendste voorbeeld is dat een aantal nationale regeringen in Europa haat tegen lhbtiq Europeanen, hun eigen burgers, aanwakkert door strijd te voeren tegen wat zij de lhbtiq-ideologie noemen. Daar gaat het Europees Parlement nu tegenin."

Powered by Labrador CMS