Recensie

Été 85: zomerliefde met Ozon

Nu te zien op Cinemember

Leestijd: < 1 min

De film Été 85 was vorig jaar een van de weinige films die wél in de bioscoop draaide. Deze verfilming van de boekklassieker Je moet dansen op mijn graf is vanaf nu te zien op CineMember.

Het is een slimme pr-truc om Été 85, de nieuwe film van François Ozon, het predicaat 'de Franse Call me by your name' mee te geven. Maar de overeenkomsten tussen de massaal omarmde gay-tearjerker en de negentiende titel van de belangrijkste gay regisseur van zijn generatie zijn opvallend. Ook Été 85, een verfilming van young adult-roman Je moet dansen op mijn graf, vertelt over een gepassioneerde zomerliefde in het zonovergoten Frankrijk die het leven van een jonge zoekende tiener voor altijd zal veranderen.

In dit geval gaat het om de zestienjarige Alexis (de blonde engel Félix Lefebvre) die als een blok valt voor de rebelse, twee jaar oudere David (Benjamin Voisin, minstens net zo charismatisch). Dat hun prille geluk gedoemd is te mislukken weet de kijker al vanaf de eerste minuut; de film is een door hem zelf vertelde terugblik van Alex op de dood van David waar hij zichzelf schuldig aan acht. Met Été 85 grijpt Ozon energiek terug op zijn eigen vroege werk, vol seksuele spanning, verleiding, jaloezie en noodlot dat altijd op de loer ligt.

Été 85 is nu te zien op CineMember.

Powered by Labrador CMS