Interview

“Er zit een handvol grappen in die hetero kijkers niet direct zullen snappen”

Nick Stoller en Luke Macfarlane over queer romcom Bros

Leestijd: < 1 min

Vanaf deze week is de queer romcom Bros in de Nederlandse bioscopen te zien. We spraken regisseur Nick Stoller – hij schreef samen met hoofdrolspeller Billy Eichner ook het script - én met Billy's tegenspeler Luke Macfarlane. “Kun je het je voorstellen, de eerste keer dat Billy z’n  Grindr aan Nick liet zien?”

Was het moeilijk om deze film te kunnen maken?
Nick: “Het schrijven van een film duurt altijd even, vooral als je wil dat ‘ie goed wordt. En toen we net klaar waren om te gaan filmen kwam Covid. Toen we bij Universal voorstelden om de film te gaan maken kregen we meteen groen licht.”

Luke, in hoeverre lijk jij op het personage Aaron?
Luke: “Veel! Door de jaren heen was ik me erg bewust van hoe ik overkom, hoe ik eruitzie. Vroeger vond ik het belangrijk om er als homo man stoer uit te zien. Maar ik zit veel lekkerder in mijn vel dan Aaron. Dat is een groot verschil. Ik heb wel veel hobby’s die je als ‘mannelijk’ zou kunnen omschrijven: ik speel hockey, ik doe aan bergbeklimmen en houtbewerking, rijd in een truck.”

Dus Aaron lijkt meer op jou dan het personage Scotty uit Brothers & Sisters?
Luke: “Ja, absoluut. Maar ik denk dat Aaron veel van Scotty zou kunnen leren. Ik zag laatst wat fragmenten van Brothers & Sisters op YouTube, en Scotty is heel erg zelfverzekerd. Hij weet precies wie hij is en zit lekker in z’n vel.”

Luke Macfarlane
Luke Macfarlane

Nick, je wist niet veel over queer cultuur toen je begon met het maken van Bros. Heb je iets bijzonders geleerd?
Nick: “Het klinkt misschien dom, maar ik vond het echt een eye-opener toen Billy zei: ‘Het is een misverstand dat twee mannen die daten hetzelfde is alstwee vrouwen die daten. Dat is niet zo: de twee mannen nemen al hun mannelijke bullshit mee, zijn bang om zich kwetsbaar op te stellen, noem maar op.’ Ik snapte het meteen, en ik dacht ook dat het hilarisch zou zijn om dat in de film te belichten.”
Luke: “Ik wou dat ik erbij had kunnen zijn toen Billy en Nick twee jaar lang aan het script werken. Kun je het je voorstellen, de eerste keer dat Billy z’n Grindr aan Nick liett zien? Je wéét dat veel hetero’s dolgraag iets als Grindr zouden hebben.”
Nick: “Vrouwen zitten nu eenmaal niet zo in elkaar.”

Waren jullie ooit bezorgd dat de film misschien té queer zou zijn, qua inside jokes?
Nick: “Nee, er zit denk ik wel een handvol grappen in die een hetero kijker niet direct zal snappen. Toen we de film aan een testpubliek toonden, werd hij erg positief ontvangen door de vrouwelijke kijkers. Hoe specifieker je bent wanneer je iets schrijft, hoe meer mensen er positief op reageren. Kijk naar de film Forgetting Sarah Marshall: daarin is het de droom van het personage Peter, gespeeld door Jason Segel, om een musical te maken over vampieren. Dat is gebaseerd op het echte leven van Jason, die al jaren aan zo’n musical werkte. Het was zó specifiek dat het perfect werkte in die film.”

Nick Stoller
Nick Stoller

Door de jaren heen is het moeilijk gebleken en een film of serie te maken waar de volledige lhbtq-gemeenschap zich écht door vertegenwoordigd voelt. Waren jullie daar bezorgd over?
Nick: “Billy was daar zeker wel bezorgd over. Ik wilde op mijn beurt gewoon iets maken dat grappig was. Uiteindelijk moet je gewoon maken wat je je wil maken, en kijken hoe erop gereageerd wordt.”
Luke: “En sinds wanneer is het de verantwoordelijkheid van filmmakers om iets te maken waarin íedereen zich kan herkennen? Ik denk dat je juist naar de film gaat om jezelf iets beter te leren kennen door het kijken naar personages die níet zijn zoals jij. Misschien zijn we te geobsedeerd geworden met onszelf overal terug te willen zien, alsof we steeds in een spiegel willen kijken. Een gebrek aan representatie kan natuurlijk erg schadelijk zijn. Ik kan me niet voorstellen dat rijke, gescheiden mensen naar Ticket to Paradise [film waarin George Clooney en Julia Roberts een gescheiden stel spelen - red.] gaan kijken en dan zeggen ‘ja, dat is precies hoe mijn leven eruitziet’.”

De film wordt goed ontvangen door critici en de meeste kijkers zijn enthousiast. Toch was Bros in de Amerikaanse bioscopen geen grote hit bij de box office. Wat doet dat met jullie?
Nick: “Ik weet zeker dat Bros uiteindelijk z’n publiek gaat vinden. Het feit dat wij in Europa zijn om interviews te doen toont aan dat Universal er vertrouwen in heeft dat ze geld gaan verdienen aan de film. De meeste films die ik heb gemaakt – met uitzondering van Bad Neighbors, dat was een bioscoophit – deden het in de bioscoop vrij middelmatig, maar het zijn films die mensen steeds opnieuw willen kijken. Dat geldt voor Forgetting Sarah Marshall, Get Him To The Greek, en The Five-Year Engagement. Bros is súpergrappig, ik weet zeker dat mensen hem gaan zien.”

Bros draait nu in de bioscoop. Meer weten over de film? Lees hier ons interview met hoofdrolspeler Billy Eichner.

Beeld: 2022 UPI

Powered by Labrador CMS