Er is een Russische rip-off van RuPaul’s Drag Race. Met één belangrijk verschil…

Bekijk hier een aflevering

Leestijd: < 1 min

Er zijn lip-sync battles, dragqueens in uitzinnige kostuums en komische optredens. Je zou dus kunnen zeggen dat de Russische tv-show Koninklijke Cobra’s een rip-off is van RuPaul’s Drag Race. Er is echter één groot verschil: alles wat neigt naar queer of lhbtq is eruit gesloopt.

Nastya Ivleeva is een Russische beroemdheid op social media. Ze is tevens de presentatrice van Koninklijke Cobra’s, wat geen officiële franchise is van RuPaul’s Drag Race maar een regelrechte kopie.

Disclaimer

De show begint met een disclaimer waarin staat: ‘dit programma is niet gericht op voormalige niet-tradionele seksuele overtuigingen’. Volgens de Russische lhbtq-activist Nikita Andriayanov komt die disclaimer voort uit de wet van Vladimir Poetin uit 2013, die verbiedt dat er ‘promotie is te zien van niet-traditionele seksuele relaties’. Andriyanov vindt dat de disclaimer de menselijke waardigheid niet bepaald ten goede komt.

Gewoon showbusiness

Volgens Adriyanov wordt alles wat neigt naar queer en lhbtq doodgezwegen en doen de makers alsof Koninklijke Cobra’s gewoon showbusiness is. Hij had gehoopt dat het programma een goede introductie was voor de dragcultuur en dat er wellicht geld ingezameld kon worden om meer bewustwording te creëren over de lhbtq-gemeenschap, maar helaas: “Het enige wat dit programma kan doen voor de gemeenschap is ervoor zorgen dat deze dragqueens iets bekender worden en meer volgers krijgen op Instagram.” Maar waar ze voor staan? Daar wordt met geen woord over gerept.

Bekijk hier een aflevering van Koninklijke Cobra’s, of КОРОЛЕВСКИЕ КОБРЫ zoals de officiële titel luidt..

Powered by Labrador CMS