Elton John maakt musical over Tammy Faye Bakker

Leestijd: < 1 min

The Eyes of Tammy Faye gezien? Hierin speelde Jessica Chastain de beroemde Amerikaanse ‘televangelist’ die samen met haar man een imperium opbouwde met christelijke tv-programma’s en een dito themapark. Totdat haar man een vreemdganger en oplichter bleek en alles in elkaar stortte. Elton John en Jake Shears hebben nu een musical gemaakt over haar leven, die vanaf oktober te zien is in Londen.

Jim Bakker en zijn vrouw Tammy Faye waren in de jaren ’70 en ’80 het gezicht van ’s werelds grootste christelijke tv-zender en themapark. Het imperium stortte in na de buitenechtelijke escapades van Jim en een enorme reeks fraudeschandalen.

Tammy Faye vocht terug en groeide uit tot gay icoon en zong vanonder haar enorme wimpers ‘Disco Jesus’ in de lhbtq-scene van New York. We schreven hier al eens een artikel over, met allerlei oude fragmenten.

Film

Dit deden we naar aanleiding van de film The Eyes of Tammy Faye, die in 2021 is verschenen. Hierin speelde Jessica Chastain de hoofdrol, Andrew Garfield was te zien als haar echtgenoot. Te zien was hoe het stel aan hun imperium werkte, waarna de boel ontspoorde en Tammy uiteindelijk werd bejubeld als lhbtq-icoon.

Musical

Elton John en Scissor Sisters-zanger Jake Shears hebben nu samen een musical gemaakt over Tammy Faye, die voor het gemak ook maar gewoon Tammy Faye heet. De show gaat in oktober in première in het Almeida Theatre in Londen en is geregisseerd door Ruper Goold. Elton John schreef de muziek en Jake Shears bedacht de teksten.

Goold vertelt in een interview met The Guardian: “In de klassieke songs van Elton John zit veel christelijke muziek. Tammy werd bekend in de jaren zeventig vanwege haar christelijke werk en in de jaren tachtig en negentig was ze een publiek figuur om andere redenen. De score van de musical volgt in wezen Elton Johns eigen muzikale veranderingen in die periodes.”

Bizar, barok en kitsch

Hij vervolgt: “Het leven van Tammy Faye was bizar, barok, bijna een opera zelfs. De ene keer was ze kitsch, dan weer sentimenteel maar in de basis een empathisch figuur.”

Tammy Faye is van 13 oktober tot en met 3 december te zien in het Almeida Theatre in Londen en is in de woorden van het theater: ‘een testament van geloof, veerkracht en de verleidingen van succes.’ Ga naar de website van het theater voor meer informatie en tickets.

Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS