Eindelijk! Robyn onthult wanneer haar nieuwe album uitkomt

Hier al haar clips sinds 2010

Leestijd: < 1 min

Robyn is terug! De Zweedse zangeres is geliefd onder gays (in ieder geval die op de redactie van Winq) en scoorde met liedjes als ‘Dancing On My Own’, ‘With Every Heartbeat’ en ‘Call Your Girlfriend’. Haar laatste officiële album stamt uit 2010. Maar na acht jaar komt daar nu eindelijk verandering in.

Op 26 oktober is het zover: dan brengt Robyn haar achtste officiële album uit (als je twee E.P.'s meetelt). Dit nieuwe album krijgt de titel Honey en klinkt volgens de 39-jarige zangeres als ‘softe ecstacy’. Op haar sociale media vertelt Robyn: “Ik heb heel veel gedanst toen ik deze plaat maakte. Ik vond een sensualiteit en een zachtheid die ik nog niet eerder heb kunnen gebruiken in mijn muziek. Alles is zachter geworden.”

Eerder deze maand kwam er al een nieuwe track van Robyn uit, ‘Missing U’. Inderdaad een honingzoet liedje met de melancholische inslag die we van haar gewend zijn.

In 2010 bracht ze haar laatste echte album uit, Body Talk. Die bestond uit tracks van de twee E.P.’s met dezelfde naam, die ze eerder dat jaar had uitgebracht, aangevuld met tracks die oorspronkelijk waren bedoeld voor een derde E.P.. Van het populairste nummer op Body Talk, ‘Dancing On My Own’, maakte Calumn Scott in 2016 een cover, die een hit werd.

Nu is het niet zo dat Robyn in al die acht jaar niets heeft uitgebracht. Ze was druk met haar eigen label, Konitchiwa. Zhala is een van de artiesten op haar label, die ook op het nieuwe album te horen zal zijn. Die bracht in 2014 het over the top hysterische rave-nummer 'Prophet' uit.

Later trad Zhala live op met Robyn. Samen zongen ze het nummer ‘Prophet’ tijdens een Zweedse awardshow. De choreografie was gebaseerd op de video van Nirvana’s ‘Smells Like Teen Spirit’.

Muzieksite Pitchfork maakte een (bijna) compleet overzicht van alle collaboraties die Robyn na 2010 is aangegaan en van de ‘losse’ singles en remixes die ze heeft uitgebracht. Hier onder een greep uit dat overzicht, om te beginnen haar samenwerking met het garagerockbandje Teddybears.

In 2011 zong Robyn het refrein van haar single 'Be Mine' opnieuw in voor rapper Rye Rye. Ze zijn samen te zien in de video.

In de lekker absurde video van 'Go Kindergarten' speelt Robyn een soort meesteres, terwijl rapper Sean 'Diddy' Combs en acteur Paul Rudd ook te zien zijn. Heel raar allemaal. Uit 2013.

In 2014 bracht Neneh Cherry het album Blank Project uit, met daarop 'Out of the Black', een duet met Robyn. Het is een vrij minimalistische track met een nondescripte video.

Dan bevalt Robyns collaboratie met Röyksopp uit hetzelfde jaar toch beter. 'Do It Again' verschilt niet zoveel van wat ze zelf heeft uitgebracht op Body Talk.

2014 was een productief jaar voor Robyn. Dit is een cover van ‘Tell You (Today), een track van Arthur Russells discogroep Loose Joints. Het stond op een album vol tracks van Russell, waaraan ook Sufjan Stevens, Blood Orange en Scissor Sisters aan hebben meegewerkt. Robyn maakt er ruim zeven minuten een feestje van, weliswaar met een lach en een traan. Hier de korte versie:

Met ‘Why Do You Love?’ gaat Robyn wederom op de emotoer. Deze track staat op het album van Kindness, Otherness uit 2014. De man achter Kindness is Adam Bainbridge, die ook meewerkt aan Robyns nieuwe album Honey.

In 2015 maakte Robyn een mini-album samen met La Bagatelle Magique. Het is een regelrechte knipoog naar nineties house en Robyn is op dreef met haar tekst: “Imma give it to you baby / Imma give it when I’m ready”, in ‘Love Is Free’.

Hier heet Robyn ineens Nixxie. Voor de film Partisan leverde ze een bijdrage aan de soundtrack in de vorm van ‘The Hardest Thing To Do’, in 2015. Joseph Mount van Metronomy zingt ook mee, onder de naam Tony Primo.

In 2016 vraagt Metronomy Robyn voor ‘Hang Me Out To Dry’. De sound doet in de verte denken aan Billy Oceans ‘When the Going Gets Tough (The Tough Get Going)’.

Mr. Tophat, een Zweedse producent en wederom iemand die meewerkt aan Honey, kwam in 2016 met ‘Trust Me’, een cosmic disco-deun waar de ijle vocalen van Robyn langzaam steeds meer naar de voorgrond kruipen.

In de serie Girls was op een cruciaal moment Robyns single ‘Dancing On My Own’ te horen. Bedenker en ster van de serie, Lena Dunham, vroeg Robyn voor het laatste seizoen om een nieuw liedje. Dat werd ‘Honey’. Het was te horen tijdens de aftiteling van een aflevering in de serie. Te verwachten is dat het lied opduikt op Robyns nieuwe album, wellicht in een iets andere versie.

Todd Rundren bracht vorig jaar zijn album White Knight uit. ‘That Could’ve Been Me’ is een vrij  somber lied op een droevige melodie.

Het allerlekkerste hebben we voor het laatst bewaard (en stond gek genoeg niet eens in het overzicht van Pitchfork). Hiervoor keren we even terug naar 2014, het jaar waarin Robyn en Röykssop het betoverdende 'Monument' uitbrachten. Laat je meevoeren op de klanken en de al net zo magische video.

Powered by Labrador CMS