Eerste dorp in Polen schaft ‘lhbt-vrije zone’ af

Leestijd: < 1 min

Het Poolse dorp Nowa Dęba heeft als eerste zijn status als ‘lhbt-vrije zone’ ingetrokken. Bestuurders van het plaatsje in het zuidoosten van Polen zeggen nu dat het imago van het dorp beschadigd raakt. In Polen zijn zo’n honderd zones ingevoerd. 

In Polen zijn zo’n honderd plaatsen die zichzelf hebben uitgeroepen als ‘lhbt-vrije zone’, die vrij is van de ‘lhbt-ideologie’. Dat betekent dat lokale autoriteiten zich ver houden van activiteiten die gezien zouden kunnen worden als ondersteuning van de lhbtq-gemeenschap. Ook zorgen ze ervoor dat niet-gouvernementele organisaties financiële steun krijgen waarmee ze gelijke rechten kunnen bevorderen.

Stickers
Een conservatieve krant heeft bovendien stickers laten drukken voor zijn lezers, die ze op hun huis kunnen plakken.

Nowa Dęba verloor vorig jaar oktober het partnerschap met de Ierse plaats Fermoy, omdat die niet geassocieerd wilde worden met de situatie in Polen. Volgens de burgemeester van Nowa Dęba, Wieslaw Ordon, had die beëindiging geen enkel effect en dat alle kritiek op het beleid in zijn dorp ‘fake news’ was.

Tegelijkertijd zei Ordon dat in zijn dorp iedere vorm van discriminatie wordt aangepakt, ook die tegen lhbtq’s.

Kentering
Nu de EU heeft gezegd dat ze bepaalde geldstromen stop willen zetten naar plaatsen die zichzelf beschouwen als ‘lhbt-vrije zones’, lijkt er heel langzaam een kentering op gang te komen. In Nowa Dęba stemden tien raadsleden voor intrekking, terwijl een zich van stemming onthield en vier anderen helemaal niet deelnamen aan de stemming.

Volgens Damian Diektiarenko, voorzitter van de gemeenteraad van Nowa Dęba, zei dat de verklaring verkeerd is begrepen en dat mensen deze misbruiken. “We kunnen niet toestaan dat iemand deze kwestie tegen onze gemeente gebruikt. We kunnen niet toestaan dat iemand ons imago aantast door deze verklaring te misbruiken.”

Open brief
Onlangs hebben vijftig landen een open brief gestuurd naar Polen waarin ze het land oproepen om alle burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie, en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt.

Verder heeft president Joe Biden een bericht van EC-voorzitter Ursula von der Leyen geretweet waarin ze kritiek levert op de kwestie in Polen. Zij schreef: “Laat mij duidelijk zijn: lhbtq-rechten zijn mensenrechten. En ‘lhbt-vrije zones’ mogen geen plek hebben in de Europese Unie of waar dan ook ter wereld.”

Powered by Labrador CMS