Eerste digitale museum over lhbtq-cultuur opent in Amsterdam

Bekijk hier de trailer

Leestijd: < 1 min

Een virtuele Canal Parade, ervaringsverhalen van lhbtq’s en een expositie van Pride Photo 2022: het is een greep uit wat er te zien is in het eerste digitale museum over lhbtq-cultuur. Het is gebouwd in virtual reality en te bekijken met een speciale bril. Het opent zijn deuren in Amsterdam van 22 juli tot en met 4 augustus, in Amsterdam.

Betrouwbare en positieve informatie over lhbtq-cultuur blijkt online lastig te vinden. Daarom hebben studenten van de master Digital Design (Hogeschool van Amsterdam) een lhbtq-museum in Virtual Reality gebouwd. Deze zomer hebben festival Queer Currents en Pride Amsterdam de primeur; 's werelds eerste VR-museum over queercultuur is daar te bezichtigen van 22 juli tot en met 4 augustus. Het museum bevat onder andere ervaringsverhalen, een expositie van Pride Photo 2022 en een virtuele canal parade. 

Digitale plek

Studenten Casper Sterrenburg, Anastasia Maimescu, Damir Ćatibović en Olico Matsjitadze van de HvA-master Digital Design  maakten het digitale museum over lhbtq-cultuur, in opdracht van VR-onderzoeker Mirjam Vosmeer.

Voorafgaand spraken de studenten met leden van de lhbtq-gemeenschap van de HvA (HvA Pride), om van hen te horen waar de grootste frustraties zitten, en wat virtual reality daarin zou kunnen betekenen. Belangrijkste punt: het blijkt moeilijk om online betrouwbare én leuke informatie te vinden over queercultuur. De studenten ontwierpen daarom dit museum om die digitale plek te bieden; een verrassende combinatie van persoonlijke ervaringsverhalen, media en kunst.

Vanuit hele wereld te beleven

Bezoekers krijgen, met een VR-headset op, een rondleiding door een virtuele ruimte met verschillende exposities. Bij binnenkomst is er een muur met vlaggen van de verschillende lhbtq-gemeenschappen, en een plek waar je persoonlijke ervaringsverhalen kunt bekijken en beluisteren. 

De museumbezoeker leert ook meer homorechten wereldwijd, en over gender via de virtuele ‘genderbread person’. In het museum is ook een expositie te zien met werk van de Pride Photo Exhibition 2022.

Daarnaast bevat het museum een zogeheten ‘Pride Experience Room’. Hier kom je terecht in een nabootsing van de Pride in Amsterdam. Je kunt in 360-graden om je heen kijken, naar grachtenpanden, bootjes en mensen die dansen op de kades. “Dankzij deze innovatieve technologie kunnen we ervaringen zoals Pride meegeven, waar je ook bent ter wereld”, zegt Casper Sterrenburg, een van de studenten die het idee bedachten en uitwerkten.

Eurekamoment

Thema van het museum is ‘Celebrating Diversity’. “Het is niet de bedoeling om mensen te forceren om iets te leren”, aldus Casper. “We wilden vooral dat dit een verrassende, interactieve ervaring zou worden over de lhbtq-cultuur, waar je ook nog iets nieuws van opsteekt. Ons doel is dat iedereen hier uiteindelijk zo’n eurekamoment beleeft. Dat bleek ook tijdens de gebruikerstesten: we hoorden vaak: ‘O, dit wist ik nog niet’.”

Reizend museum

Organisator Gijs Stork van Queer Currents raakte zo enthousiast over het VR-museum van de studenten, dat hij besloot het te tonen tijdens dit festival, dat voorafgaand en tijdens de Amsterdam Pride plaatsvindt op meerdere locaties in de stad. “Ik vind dit project belangrijk, omdat het invulling geeft aan iets wat ontbreekt, maar waar we wel behoefte aan hebben. Een queermuseum is nodig, en dan vooral een digitale plek. Daarom tonen we dit met trots tijdens Queer Currents, want het laat de diversiteit van de queercommunity goed zien.”

VR for Diversity

De studenten van de master Digital Design ontwikkelden dit museum vanuit een opdracht van onderzoeker Mirjam Vosmeer, voor haar project VR for Diversity, en mede-onderzoeker Sky Leslie.

Het VR-museum is als onderdeel van Queer Currents en Pride Amsterdam tot 7 augustus op verschillende locaties in de stad gratis te bezoeken.

Powered by Labrador CMS