Eén ‘lhbt-vrije zone’ minder in Polen

Regio Święty Krzyż zwicht voor Europese druk

Leestijd: < 1 min

Nu de Europese Unie zich heeft uitgesproken tegen de zogeheten ‘lhbt-vrije zones’ in Polen en subsidies dreigt stop te zetten, schaft de regio Święty Krzyż zijn zone af. In een statement schrijft het lokale bestuur dat ‘iedereen eerlijk en gelijk wordt behandeld’.

Sinds 2019 raakten de ‘lhbt-vrije zones’ in zwang in Polen. Sindsdien hebben tientallen steden en gebieden een dergelijke zone ingevoerd die ‘vrij zijn van de lhbt-ideologie’.

Discriminatie

De EU heeft zich sterk uitgesproken tegen dergelijke zones en zegt dat die in strijd zijn met de rechten van de mens. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vindt de zones discriminerend en dreigde met maatregelen.

Zo zijn de regio’s gewaarschuwd dat subsidies kunnen worden bevroren als ze blijven vasthouden aan hun anti-lhbt-beleid. Het lokale bestuur van Święty Krzyż is nu gezwicht en heeft gisteren, 22 september, een statement afgegeven waarin staat dat het strijdig is met de Europese verdragen om ‘gebieden, bedrijven of diensten het stempel lhbt-vrij te geven’.

Belangrijke dag

Een commissie van 25 raadsleden heeft nu een nieuwe wet uitgevaardigd waarin staat dat Poolse ouders hun kinderen mogen opvoeden naar hun eigen geloofs- en levensovertuiging. Maar er staat ook in dat de overheid ‘garandeert dat iedereen eerlijk en gelijk wordt behandeld’.

Lhbtq-activist Bart Staszewski noemde gisteren ‘een belangrijke dag voor Polen en een groot succes voor de activisten.

Niet de eerste

Święty Krzyż is niet de eerste regio die zijn ‘lhbt-vrije zone’ schrapt. In april deed het plaatsje Kraśnik dit ook al, nadat een zusterstad in Noorwegen had gedreigd de geldkraan voor een project dicht te draaien.

Bron: Trouw / PinkNews / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS