Duitse radio censureert lied over jonge homo

De eerste zin bevat een woord dat kinderoren niet zouden verdragen...

Leestijd: < 1 min

‘Vincent’ is de titel van een lied over een jongen die op jongens valt. Het is gezongen door de Duitse zangeres Sarah Connor. Radiozenders vallen over de eerste zin, waarin ze zingt: ‘Vincent krijgt geen erectie als hij aan meisjes denkt’. Dus schrappen ze die zin, of draaien ze het lied alleen ’s nachts. Of helemaal niet.

Sarah Connor (38) kwam twee weken geleden met het album Herz Kraft Werke, met daarop het lied ‘Vincent’. Dat gaat over een jongen die verliefd wordt op een andere jongen. Al snel stond het nummer op nummer één in de iTunes-lijst in Duitsland.

Het lied gaat over de eerste keer verliefd worden en heeft een aanstekelijk refrein. Het is populair, maar desondanks vinden sommige radiozenders het niet oké. Dit komt voornamelijk door de eerste zin, waarin Sarah Connor zingt dat Vincent geen erectie krijgt als hij aan meisjes denkt.

Kinderen
Sommige radiozenders boycotten het hele lied, zoals de Berlijnse kinder- en familiezender Radio Teddy. Anderen laten de eerste zin weg, zoals Antenne Bayern. De Stuttgartse zender Hitradio Antenne draait het lied alleen ’s nachts, omdat er dan geen kinderen zouden luisteren.

Programmadirectrice Ina Tenz verantwoordt het besluit van Antenne Bayern als volgt: “Tijdens het ontbijt, op weg naar school, kleuterklas of sport luisteren gezinnen met kleine kinderen naar ons. De zender wil niet dat ouders onvoorbereid vragen van kinderen moeten beantwoorden als: ‘Mama, wat betekent een erectie krijgen?’.”

Homofobie
Onder meer door dit statement is discussie ontstaan over de vraag of de boycot en de censuur vormen van homofobie zijn. De organisatie Lesben- und Schwulenverband denkt dat niet de woordkeuze de oorzaak van die boycot is, maar het feit dat een jongen uit de kast komt als homoseksueel. Expliciete teksten over hetero’s worden wel gewoon gedraaid. “Zodra het om homo’s gaat, wordt het lastig”, zegt woordvoerder Markus Ulrich.

De zangeres zelf ziet de boycot juist als een kans om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Tegen Bild Zeitug zegt ze: “Ik weet dat die eerste zin verbazing oproept, verbluft of zelfs voor verontwaardiging zorgt. Dat is allemaal goed voor de omgang met het thema.”

Uit de kast
Het lied gaat over de zoon van een vriendin, die recent uit de kast kwam. Ze heeft de naam van de jongen wel veranderd, in Vincent dus. Luister hier naar het lied:

Powered by Labrador CMS