Drie spraakmakende exposities tijdens Zandvoort Pride

Bekijk hier alvast de eerste beelden

Leestijd: < 1 min

Na een onderbreking van twee jaar pakt Zandvoort in 2022 weer uit met een nieuwe editie van Pride at the Beach. En dat betekent ook dit jaar dat het Zandvoorts Museum een tentoonstelling presenteert in het kader van Pride. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden van wat er te zien zal zijn.

In totaal zijn er drie exposities te zien in Zandvoort: Portraits with Pride, Memories on the Beach en Portrait of an Icon. Hieronder lichten we deze toe.

Memories on the Beach

Op initiatief van Pride at the Beach en het Zandvoorts Museum kun je dit jaar voor, tijdens en na de Pride op de boulevard in Zandvoort een expositie bekijken met het werk van stripmaker en illustrator Floor de Goede. In 2004 startte hij zijn autobiografische strip Flo op doyouknowflo.nl.

Flo was een aantal jaar ook in kranten en tijdschriften te lezen. Er verschenen 7 bundelingen en de graphic novel Dansen op de vulkaan. De laatste jaren is Flo vooral te vinden op de socials. 

In deze expositie laat hij ‘Flo’ op elk paneel, vijftien stuks, in een tweeluik een van zijn vele herinneringen op een strand zien. Lees ze los of als één geheel en laat je verrassen, verbazen, ontroeren en schaterlachen. De expositie is gratis te bezoeken van 1 juli tot en met 5 augustus aan de Boulevard de Favauge op Zandvoort.

Portrait of an Icon

Tijdens Zandvoort Pride is er ook een expo te zien in het voormalige raadhuis. Van 1 tot 8 augustus is daar Portrait of an Icon te zien, een expositie over Dusty Gersanowitz, drag queen par excellence.

Wie kent haar niet, wie heeft zich niet verbaasd over Dusty’s rauwe ‘geen blad voor de mond’-humor. En niet te vergeten haar presentatie, de waanzinnige pruik, de rauwe stem.

Haar aanwezigheid en confronterende humor overvleugelen misschien op het eerste gezicht het emanciperende karakter van haar drag persona. Maar onmiskenbaar is Dusty, die het grootste deel van de week door het leven gaat als Willem, een icoon.

Leer Dusty veel beter kennen tijdens deze expo, via foto’s, kleding en achtergrondverhalen.

De samenstelling van de expo heeft plaatsgevonden in samenwerking met de Dusty Foundation, die zich inzet voor het bijstaan van slachtoffers van lhbtq-geweld in Nederland en die projecten ondersteunt die geweld tegen de regenbooggemeenschap aankaart.

Portraits with Pride

Opnieuw is dit een collectieve expositie, die dit jaar onder de titel Portraits with Pride een beeld geeft van een subcultuur.

Een subcultuur die decennialang heeft moeten strijden, zichzelf heeft moeten overwinnen, zich heeft moeten bewijzen en die de laatste jaren steeds vaker en meer uitgesproken uit zijn eigen schaduw springt.

Een subcultuur die voor velen nog steeds wordt beschouwd als 'vreemd', terwijl die eigenlijk veel dichterbij staat en in de huidige maatschappij veel meer is verweven dan je zou vermoeden.

Evenals in voorgaande jaren stellen André Donker en René Zuiderveld de tentoonstelling samen. Met Portraits with Pride presenteren de gastconservatoren van het Zandvoorts Museum een groep nationale en internationale kunstenaars, die allemaal een band hebben met de lhbtq-scene.

Over het algemeen is de eerste associatie bij het woord portret die van een eenvoudige afbeelding van het gezicht, een beeld dat hoort te laten zien hoe de afgebeelde persoon eruit ziet. Maar de kunstenaars hebben bij hun keuze het woord “portret” zeer vrij kunnen/mogen interpreteren. Laat je verrassen door Portraits with Pride, dat in het Zandvoorts Museum is te zien van 1 juli tot en met 7 augustus 2022.

Hieronder een greep uit de portretten van Portraits with Pride. Kijk voor meer informatie op Prideatthebeach.com en op de website van het Zandvoorts Museum.

Balloon Face van Eep Photo
YSL van Fran.Cisco
Paul Derrez, 2021, Real Men Heart brooch, silver, van Rob Bohle
van Wim Beullens
LOVE van Elly Veelenturf
RAPTURE van Arjan Spannenburg
Powered by Labrador CMS