Drie Poolse vrouwen voor de rechter vanwege regenboog-Jezus tijdens protest

Leestijd: < 1 min

Maar liefst twee jaar gevangenisstraf kunnen ze krijgen, de drie Poolse vrouwen die tijdens een vreedzaam protest een display met zich meedroegen waarop moeder Maria en het kindeke Jezus waren te zien voor een regenboogachtergrond. Hiermee zouden ze christenen hebben beledigd.

Tijdens een protest in april 2019 in het Poolse stadje Plock, liepen Elżbieta Podleśna, Anna Prus en Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna mee in een demonstratie. De drie hadden een display bij zich met daarop de heilige maagd Maria en haar kindeke Jezus. De twee hadden een halo om hun hoofd, die normaal gesproken geel of wit is, maar in dit geval hadden de drie vrouwen er regenboogkleuren van gemaakt.

Zondig
Aan de Poolse site Wyborcza.pl vertellen ze dat ze dit hadden gedaan in een reactie op een homofobe installatie die een Poolse kerk rond pasen had opgericht. Dit was een kruis met een lijst waarop zaken stonden afgebeeld die zondig waren in de ogen van de kerk. Naast liegen en overspel stonden hier ook de woorden ‘lgbt’ en ‘homoseksualiteit’ tussen.

De vrouwen werden gearresteerd en afgelopen woensdag kwam hun zaak voor de rechter. Hun display zou godslasterlijk zijn en beledigend voor katholieke Polen. In de zaak krijgen de drie een hoop woede over zich heen, maar ook steunbetuigingen.

Niet beledigend
Jan Jooy, mediadirecteur bij Human Rights Watch, schreef op Twitter dat het afbeelden van een regenboog niet beledigend is. Ook EU-minister Terry Reintke steunde de vrouwen: “Dit gebeurt nu, gewoon middenin de EU.”

Wanneer de rechter uitspraak doet, is nog niet bekendgemaakt.

Powered by Labrador CMS