Pride

Dr. Martens werkt voor nieuwe Pride-collectie samen met drie queer kunstenaars

Maak kans op de iconische 1460 boots!

Leestijd: < 1 min

Speciaal voor Pride slaat Dr. Martens de handen ineen met een drietal queer kunstenaars die nieuwe versies van hun iconische laarzen creëerden.

Een duik in de lhbtq+ geschiedenis laat zien dat de band tussen de queer community en Dr. Martens ver terug gaat. Het merk is al langere tijd een symbool voor het verpletteren van de status quo. Uit onderzoek van schrijver en journalist Amelia Abrahams blijkt dat de schoenen al gedragen werden door queer activisten tijdens de eerste demonstraties voor queer personen in Europa en Amerika. Van de in Dr. Martens geklede demonstranten die vanuit Londen massaal naar Huddersfield trokken om de door de plaatselijke politie lastiggevallen queer community's te steunen in 1981. Tot de uitdagende protesten in de jaren 2010 van Pussy Riot in Doc-kleding, die streden tegen het patriarchaat en de onderdrukking in Rusland.

Daden zeggen meer dan woorden. Elk jaar ondersteunt Dr. Martnes daarom lhbtiqa+ doelen over de hele wereld. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld ruim 215.000 euro opgehaald voor the Trevor Project en de Dr. Martens Foundation heeft meer dan 123.000 euro gedoneerd aan goede doelen als akt, Micro Rainbow, Galop, Stonewall Housing, de Anti-Bullying Aliance en Foundation Le Refuge.

Drie ontwerpers, drie ideeen

Voor Pride werkt Dr. Martens dit jaar samen met drie kunstenaars die drie nieuwe versies van hun iconische schoenen hebben ontworpen. Het eerste ontwerp is van de Japanse kunstenaar en illustrator Fuyuki Kanai. Hij staat bekend om zijn op manga geïnspireerde queer illustraties. Met zijn werk behandelt hij concepten als giftige mannelijkheid en zet hij vraagtekens bij schadelijke stereotypen als ‘de verwijfde homo' en 'de gedoemde trans persoon in nood’.

De nieuwe Dr. Martens 1460 laars van Fuyuki Kanai.
De nieuwe Dr. Martens 1460 laars van Fuyuki Kanai.

Ook illustrator en kunstenaar Loveis Wise werkt mee aan de campagne. Diens werk was al te zien op de cover van The New Yorker en het prentenboek The People Remember. De kunstenaar heeft als doel de representatie van trans en non binaire personen van kleur te vergroten. Voor Dr. Martens heeft Loveis Wise een nieuw ontwerp voor de Jadon laars gemaakt, omdat die ‘in de eerste plaats een jonge punker is’. “Mijn werk voelt als een liefdesbrief waarin ik voortdurend de magie en schoonheid van mijn geliefden en wat er in de wereld bestaat zie.”

Dr Martens laars door Loveis Wise
De kleurrijke versie van Loveis Wise.

Kunstenaar Wednesday Holmes sluit het drieluik af. Wednesday maakt een nieuwe versie van de bekende 1460 laars van Dr. Martens. Een laars met vrolijke illustraties en bijpassende veters. Op de achterkant staan boodschappen als ‘you are magic’ en ‘you are a star’.

Wednesday Holmes met de nieuwe 1460 laars van Dr. Martens.
Wednesday Holmes met de nieuwe 1460 laars van Dr. Martens.

Winnen bij Winq

Bij Winq maak je tijdens pride kans op een paar 1460 Pride-laarzen van Dr. Martens. Wil je kans maken? Doe dan mee aan de winactie via onderstaand formulier.

Bekijk de hele Pride-collectie van Dr. Martens op drmartens.com/nl/nl/for-pride

Coverbeeld: Fuyuki Kanai 

Powered by Labrador CMS