serodiscordante stellen

“Doordat ik open was over mijn hiv, gingen we gelijk de diepte in”

Bas en Perly over de rol die hiv speelt in hun relatie

Leestijd: 2 min

Vier ‘serodiscordante’ stellen – een van hen heeft hiv, de ander niet – vertellen welke rol hiv speelt in hun relatie. Bas van der Kruk (29) heeft 9 jaar hiv en is 2 jaar samen met Perly van het Kruys (26). 

Bas: “Ik kreeg mijn diagnose op mijn twintigste. Ik was net naar Londen verhuisd voor een dansopleiding. De jongen waarmee ik toen datete schoot in paniek en zette gelijk een punt achter ons contact, via een sms. Ergens begrijpelijk, maar dat kwam hard binnen. Mijn hele leven stond op zijn kop. Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld als toen. Toch ben ik daarna tijdens het daten altijd gelijk open geweest over mijn hiv-status, ook bij Perly.”
Perly: “Ik kan het me nog goed herinneren. Ik voelde tijdens onze eerste date dat Bas met zijn hoofd ergens anders zat en vroeg hem wat er aan de hand was. Ik had denk ik een minuut nodig om het te verwerken en daarna heb ik lekker voor ons gekookt.”
B: “Ik was blij dat hij zo nuchter reageerde; ik heb een hekel aan afwijzing. Een paar maanden later is Perly een keer mee geweest naar mijn internist, om te zien hoe dat in zijn werk gaat en om haar wat vragen te kunnen stellen.”
P: “Mijn kennis over hiv was bovengemiddeld voor ik Bas leerde kennen. Twee vrienden van me zijn positief en ik studeer Biotechnologie. Virussen zijn voor mij dus niet geheel onbekend. Daarbij was het een teken van betrouwbaarheid en karakter dat Bas het gelijk aan me vertelde.”
B: “Dat wederzijdse vertrouwen heeft ons in het begin snel dicht bij elkaar gebracht. Ik liet Perly snel toe in mijn beleefwereld. We gingen gelijk de diepte in.”

“in het begin draaide mijn hele dag om het moment dat ik mijn pil moest slikken”

P: “Doordat Bas zijn medicatie trouw slikt, is het virus bij hem niet meetbaar in zijn bloed en kan hij het niet overdragen. In de praktijk moest ik wel aan dat idee wennen.”
B: “Dat kwam van twee kanten. Ik wilde niet op mijn geweten hebben dat ik Perly zou infecteren. Ik vertrouw de wetenschap, maar moest het toch eerst zelf ervaren.”
P: “Inmiddels speelt hiv slechts basaal een rol in onze relatie. In de twee jaar dat we samenzijn hebben we er denk ik drie keer een groot gesprek over gevoerd. Nu hebben we het er alleen over wanneer Bas naar zijn behandelaar gaat of wanneer hij hiv gebruikt als inspiratie voor een van zijn kunstprojecten.”
B: “In het begin draaide mijn hele dag om het moment dat ik mijn pil moest slikken, nu is het routine. Ik sta er nauwelijks bij stil; soms moet ik Perly zelfs vragen of ik ’m nu wel of niet al geslikt heb. Hiv definieert onze relatie niet.”

Beeld: Oof Verschuren / Styling: Xaviera Aubri / Grooming: Bastien Zorzetto

Powered by Labrador CMS