The bigger person

“Door mijn gewicht voelde ik me niet welkom in de gayscene”

Zes dikke mannen over gewicht

Leestijd: < 1 min

Ben je niet slank of gespierd? Dan tel je volgens een deel van de lhbtq-gemeenschap niet mee. Winq sprak met zes dikke mannen over body positivity, de bearscene, dating en feeders. Stephen (58) is maatschappelijk werker.

“Ik had als kind al ernstig overgewicht. Ik werd daar veel mee gepest, dus tegen de tijd dat ik uit de kast kwam, had ik al een afweermechanisme opgebouwd om mezelf te beschermen. Dat was ook wel nodig: ik zag mensen op tv en tijdens pride-optochten praten over homoseksualiteit en dat we elkaar allemaal moeten accepteren. Toch had ik het gevoel dat ík vanwege mijn overgewicht niet welkom was in de gemeenschap. In de gayscene kunnen mensen je echt slecht behandelen als je niet aan hun ideaalbeeld voldoet. Ik heb zelf ook mensen waar ik mij niet toe aangetrokken voel, maar waarom zou ik onaardig tegen ze doen? Ik heb weleens meegemaakt dat ik iemand in een bar probeerde te versieren die zei ‘Are you serious?’. Vroeger vond ik dat soort dingen erg pijnlijk, en het duurde even voordat ik het om leerde te draaien, en me af kon vragen: wat is er mis met iemand die vindt dat hij mij op zo’n manier kan behandelen?

“Het interesseert me niet meer of een ander me accepteert of niet. Daar ben ik inmiddels écht te oud voor”

Als iemand mij alleen op m’n buitenkant beoordeelt, ga ik ervan uit dat hij zelf vast niet meer te bieden heeft dan zijn buitenkant. Ik ben trots op wat ik bereikt heb in mijn leven, ik heb als activist veel gedaan voor onze gemeenschap, veel bereikt in de strijd tegen hiv en aids. Dat houd ik in mijn achterhoofd als een ‘knappe’ jongen respectloos op me reageert tijdens een avondje uit. Wat heb jíj bereikt in je leven, afgezien van het feit dat je vanavond de knapste jongen in de bar bent, denk ik dan. Inmiddels ben ik niet meer onzeker over mijn lichaam, dat is met ouder worden overgegaan. Het interesseert me niet meer of een ander me accepteert of niet. Daar ben ik inmiddels écht te oud voor. Tegen jongere mensen die nog wel strijden met hun zelfbeeld zou ik willen zeggen: zoek mensen die jou wél kunnen waarderen om wie je bent. En vooral: waardeer jezélf om wie je bent. Dan maakt het niets uit of je zestig of honderdzestig kilo weegt.”

Beeld: Armando Branco
Styling: Patrick Hiemstra / Studio HIEM
MUAH: Hanan Chahid

Powered by Labrador CMS