Tijdelijk gratis 2e kaartje voor try-outs

“Deze show is een rollercoaster van seksuele vrijheden”

Sven Ratzke en Hans Cornelissen over de Rocky Horror Show

Leestijd: < 1 min

Deze nazomer staat Sven Ratzke op de planken als Dr. Frank-N-Furter in de krankzinnige Rocky Horror Show. Samen met producent Hans Cornelissen licht hij een tipje van de sluier op. “Deze musical is onverwacht relevant in deze tijd.”

Het verhaal van de Rocky Horror Show klinkt in eerste instantie als een bizarre trip – en dat is het eigenlijk ook. In deze krankzinnige hommage aan de klassieke B-horror- en sciencefictionfilms van de jaren zeventig volgen we het pas verloofde stel Brad en Janet. Zij krijgen een klapband in de stromende regen en belanden zo in het kasteel van dokter Frank-N-Furter en zijn maffe staf. Dit bonte gezelschap stelt hun (seksuele) grenzen op de proef tot er weinig tot niets overblijft van hun degelijke leventjes. 

Toen deze musical in 1977 voor het eerst in Broadway werd opgevoerd, snapten recensenten er geen snars van, maar in de decennia daarna groeide Rocky Horror – evenals de bijbehorende film – uit tot ongeëvenaarde culthits. Over de hele wereld hebben Frank-N-Furter en zijn kasteelgenoten tot op de dag van vandaag een trouwe fanbase.

Rocky Horror Sven Ratzke
Sven Ratzke

Hoe lang zijn jullie al bekend met de voorstelling?
Sven: “Ik kreeg rond mijn tiende de soundtrack cadeau. Ik was flabbergasted, dacht: wat ís dit? Kort daarna zag ik de film en later de musical, in Berlijn, met schrijver-bedenker Richard O’Brien in een van de hoofdrollen. De rol die ik vertolk werd in de orginele productie én de filmversie gespeeld door Tim Curry. Het is cultureel erfgoed. Die beelden blijven me bij tot mijn dood.”
Hans: “De Rocky Horror Show heeft in Nederland één keer eerder op de planken gestaan, in de jaren zeventig. Toen was-ie helaas maar een kort leven beschoren. Na een maand stopten ze er alweer mee; ik was net te laat. De film heb ik wel gezien rond die tijd, maar pas anderhalf jaar geleden bezocht ik voor het eerst de voorstelling, in Birmingham, samen met mijn compagnon Ruud de Graaf. We waren verbijsterd door wat daar gebeurde, zowel op het podium als in de zaal. Iedereen zong alle nummers woord voor woord mee.”

Sven, waarin zit voor jou de magie van het verhaal?
S: “Wat mij vooral aantrekt in Rocky Horror is de grenzeloze fantasiewereld, waarin de preutsheid van de protagonisten kapotgeslagen wordt. Martin Michel, onze regisseur, ging op zijn achttiende iedere week naar de bioscoop om deze film te zien omdat hij zich er zo mee verwant voelde. Deze film liet hem zien hoe de wereld óók in elkaar kon steken. Dat gevoel herken ik. Alle archetypes en karakters in Rocky Horror tonen je wat diversiteit eigenlijk is. Deze musical moet je ervaren, hij is nauwelijks te duiden.”
H: “Je zou het niet verwachten van een musicalproducent als ik, maar ik ben geen klassieke musicalfan. Ik ben vooral gek op musicals die een beetje schuren en dat doet Rocky Horror in alle opzichten.”

“Ik verwacht niet dat het publiek hier verkleed in de zaal verschijnt, al moedigen we dat wel aan”

In hoeverre geven jullie je eigen draai aan deze show?
H: “Een replica, zoals dat heet, hebben wij nog nooit gemaakt. Ook dit wordt een zogeheten non-replica. Sven is meertalig en daar gaan we rijkelijk gebruik van maken in de vertaling en de songs. Ook in de vormgeving nemen we een flinke afslag van het origineel. Normaliter is het decor van Rocky Horror een sprookjesachtig kasteel; wij kiezen voor een oud, vervallen theater.”

Sven, hoe ga jij de rol van Dr. Frank-N-Furter invullen?
S: “Dit klinkt misschien wat uit de hoogte, maar ik heb me al aan veel iconische rollen gewaagd, onder anderen David Bowie in Starman en Hedwig in Hedwig and the Angry Inch. Net als altijd ga ik er blanco in, naïef bijna. Ik voel wel een sterke connectie met de rol en de makers, maar ik laat het karakter tijdens het maken ontstaan, op het podium. Ik ga Frank-N-Furter in ieder geval niet als oversekste karikatuur neerzetten. Wel maak ik hem zo ongrijpbaar mogelijk. Niet in een hokje te plaatsen, net als ikzelf.”

De Rocky Horror Show staat mede bekend om zijn fanatieke fanbase, die vaak verkleed en al in de zaal zit, tijdens de show uit volle borst meezingt en allerhande zaken het podium op smijt. Houden jullie daar ook rekening mee?
H: “Wij gaan dat zeker niet uit de weg, maar zullen mensen van tevoren wel duidelijk maken hoe ver ze kunnen gaan. We gaan met deze productie reizen, dus we kunnen het theater niet elke avond kletsnat en goor achterlaten.”
S: “Toen ik bekendmaakte dat ik Frank-N-Furter ga spelen, werden mijn Duitse en Australische fans helemaal wild. Die kunnen alle nummers meezingen. Dat ligt in Nederland denk ik anders. Ook in Nederland heeft de voorstelling een fanbase, maar in de mainstream is de musical hier volgens mij minder bekend. Ik verwacht niet dat het publiek hier verkleed in de zaal verschijnt, al moedigen we dat wel aan.”

Rocky Horror Hans Cornelissen
Hans Cornelissen

Wat maakt dit het juiste moment voor deze productie?  
H: “We hebben met De Graaf & Cornelissen een nieuwe lijn ingezet, waarbij we ervoor kiezen naast de grote klassiekers als Titanic ook titels te brengen die hier nog nooit te zien waren en die een beetje ‘schuren’. Twee jaar terug deden we dat met Kinky Boots, over een groep dragqueens die een armlastige schoenenfabriek uit het slop trekt. Binnenkort beginnen we aan The Prom, bekend van de gelijknamige Netflix-film. Daarin probeert een viertal impopulaire, narcistische Broadwaysterren hun carrière een boost te geven door bij wijze van PR-stunt een lesbisch meisje te ondersteunen dat met haar vriendin naar het schoolbal wil, maar daarbij wordt gedwarsboomd door de conversatieve ouderraad. Rocky Horror past prachtig in dat rijtje.”
S: “Ik vind de voorstelling ook goed in deze tijd passen, omdat er opnieuw sprake is van verpreutsing. Sterker nog, in mijn optiek kon en mocht er meer in de jaren zeventig, toen deze musical voor het eerst op de planken stond. Deze show is een rollercoaster van seksuele vrijheden, een perfect tegenwicht.”
H: “Dat ben ik volstrekt met je eens. Deze musical is onverwacht relevant. Ik wil niet zeggen dat het er in een dorp als Urk net zo aan toe moet gaan als in deze show, maar een beetje van die jus zou welkom zijn. In deze show kan alles, mag alles en wordt alles gezegd. Het is grof, ook gevoelig, spannend en dan zowel op het podium en in de zaal. Na dit lastige anderhalf jaar is het voor ons een geweldige show om het culturele seizoen mee te openen. Eindelijk een krankzinnige avond, waar veel weer kan, godzijdank.”

De Rocky Horror Show is vanaf nu te zien in de theaters. Meer tickets en de speellijst vind je op degraafencornelissen.nl.

ITA biedt voor de tryouts van dinsdag 27 juli en en woensdag 28 juli twee kaarten aan voor de prijs van één. Gebruik de code RHS21TRYOUT en klik hier.

Powered by Labrador CMS