Demonstratie in Den Haag tegen falend lhbtq-beleid asielzoekers

Leestijd: < 1 min

LGBT Asylum Support organiseert vrijdag 26 maart een protestdemonstratie waarin ze een vuist maken tegen het falende beleid van de overheid ten opzichte van lhbtq-asielzoekers. De demonstratie is op het Plein en duurt van 13:00 – 14:00 uur.

Op vrijdag 26 maart van 13.00 -14.00 uur op het Plein te Den Haag organiseert LGBT Asylum Support de protestdemonstratie #ProtectUs. Op deze dag is het exact één maand geleden dat de Chinese trans vrouw en vluchtelinge Marlon/Angel door zelfdoding vlakbij haar azc om het leven kwam.

Brandbrief

Haar tragische zelfdoding is meegenomen in de brandbrief van LGBT Asylum Support en verschillende (politieke) lhbtq-organisaties die begin maart aan premier Mark Rutte is verzonden. Verschillende ondertekenaars van de brandbrief aan de premier spreken zich uit tijdens deze korte maar krachtige protestdemonstratie over de onveiligheid van lhbti-asielzoekers in azc’s.

Afgelopen week heeft LGBT Asylum Support per brief onderzoek geëist naar de toedracht van deze zelfdoding bij de staatssecretaris gezien de erbarmelijke omstandigheden hoe zij en andere lhbtq-asielzoekers in deze azc worden behandeld. Echter de problemen met lhbtq-asielzoekers binnen opvanglocaties zijn structureel, iets wat al jaren niet erkend wordt door de staatssecretaris.

85% gediscrimineerd

De brandbrief die om deze reden aan de premier is gestuurd, toont aan hoe groot de zorgen zijn binnen de lhbtq-gemeenschap over de situatie van lhbtq-asielzoekers in azc’s. Maar tot nu toe heeft de premier niet gereageerd.

Erger nog, de staatssecretaris heeft de Tweede Kamer recent laten weten dat het COA niet langer elke lhbtq-asielzoeker als kwetsbaar ziet en lhbtq-units niet als oplossing ziet om veiligheid in azc’s te vergroten. En dat terwijl uit onderzoek van LGBT Asylum Support blijkt dat 85% van de lhbtq-asielzoekers in hun azc gediscrimineerd wordt en zich onveilig voelt. Dat is in Nederland volstrekt onacceptabel.

Facebook

Meer weten over de demonstratie? Ga naar de Facebook-pagina van LGTB Asylum support.

Powered by Labrador CMS