Winq x Kia

De volgende stap in elektrisch rijden

Na minuutjes laden is de EV6 alweer klaar voor 100 kilometer rijden

Leestijd: < 1 min

Na de klimaattop in Glasgow weten wij het zeker: we zullen zélf onze planeet moeten redden. Elektrisch rijden is daar een belangrijk onderdeel van. Kia introduceert zijn EV6. Ruim, volledig elektrisch en met een vriendelijk prijskaartje.

Kia EV6
Kia EV6.

Ook Kia doet hard mee met het verder elektrisch maken van ’s werelds wagenpark…
Jawel, want na de e-Soul en de e-Niro is er nu ook de volledig elektrische EV6: Spreek uit: ‘ieviesiks’). Deze auto is behoorlijk compleet voor de euro’s die je ervoor neer moet leggen. Hij is stijlvol, ruim van binnen en heeft een flinke batterij. De EV6 gaat andere merken pijn doen die zich ook in dit segment begeven. En dat zijn ze nu bijna allemaal want in de nabije toekomst gaat niemand nog een nieuwe auto kopen die (volledig) door brandstof aangedreven wordt. Dat is echt verleden tijd.

Kia EV6
Kia EV6.

Gaat dat nou helpen, dat elektrisch rijden?
Om ervoor te zorgen dat niet alle kustgebieden van de hele wereld onder water komen te staan en veel van de binnenlanden veranderen in woestijnen, moet er écht veel veranderen. En dan vooral in de rijkste landen – misschien is dat wel de belangrijkste uitkomst van de pas gehouden klimaattop in Glasgow. Bij ons dus! Negen procent van de uitstoot van broeikasgassen komt van de auto-industrie. Dat is meer dan de hele EU bij elkaar uitstoot (1) en ook veel groter dan de vervuiling die de luchtvaart veroorzaakt (2). Gelukkig maakt de auto-industrie grote veranderingen door. Echt jammer voor de oliesjeiken en benzineleveranciers, maar hard nodig om niet met z’n allen naar de gallemiezen te gaan. De volgende uitdaging is dat er voldoende laadpalen komen voor al die elektrische auto’s. En – houd je vast – dat er ook voldoende stroom beschikbaar is.

Kia EV6
Urenlang rijplezier is een gevolg van de grote batterij.
Kia EV6
Binnen enkele minuten is de batterij 80% vol.

Oké, belangrijk. Maar dat laden van zo’n auto duurt altijd zo lang…
In Korea hebben ze niet stil gezeten. De EV6 kun je ultrafast opladen bij een IONITY-laadstation. Met één keer laden kun je tot 528 kilometer rijden. Dat is dus echt verder dan veel elektrische auto’s nu aanbieden. Niemand wil met samengeknepen billen op de weg van Maastricht naar huis nadenken over zijn batterij en hoe leeg die al is. Met de Kia fast chargers pomp je die batterij in 18 minuten van 10% naar 80% vol – je kunt de batterij beter niet helemaal volladen, want dat is slecht voor accu’s van elektrische auto’s. Is 18 minuten te lang of heb je jouw laatste beetje stroom al volledig verbruikt en kom je al duwend aan? Dan heb je binnen 4,5 minuten laden de auto al zó vol dat de eerstvolgende honderd kilometer alweer verzekerd zijn.

Kia EV6
Neem je portable power source mee.
Kia EV6
De auto functioneert als batterij.

Dan heb ik dus altijd lekker veel stroom bij mij?
En daarvoor ontwikkelde Kia de Vehicle-To-Load-functie. Simpel gezegd: een manier om de stroom uit de batterij ook anders te gebruiken dan het voortbewegen van de auto. Eigenlijk is de auto een verplaatsbare generator geworden voor buitenactiviteiten. Je kunt er een dj-booth met speakers op aansluiten of een elektrische bbq. Filmlampen als je ’s avonds een youtubefilmpje wilt maken, of juist een beamer; de auto kan jouw eigen open air-bioscoop dan van juice voorzien.

Eigenlijk is de auto een verplaatsbare generator geworden voor buitenactiviteiten.

Voor welke uitvoering kiezen de mensen?
Van alle tot nu toe in Nederland bestelde exemplaren is de GT-Line RWD de populairste. Deze sportieve uitvoering heeft alle luxe snufjes aan boord en is ook voorzien van een glazen schuif- en kanteldak, matrix LED-koplampen, een combinatie van suède en vegan leren bekleding op de stoelen en – hoe heerlijk – op afstand bedienbare parkeerassistentie. Afhankelijk van de uitvoering is deze Kia in een flink aantal kleuren te bestellen, maar de Nederlandse klanten kozen vooral voor ‘Aurora Black Pearl’.

Kia EV6
Winq mocht proefrijden in Zuid-Spanje. Geen straf hoor.

Hoe bevalt die EV6 nou echt?
Kia nodigde Winq uit om hun nieuwste dochter zelf te komen aanschouwen in het zuiden van Spanje. De eerste aanblik leert dat deze auto eigenlijk alles wel heeft wat de autorijder van nú wil: genoeg ruimte in de auto, lekker veel kilometers rijden op een batterij die ook nog eens heel snel kan laden, goede stoelen en een overzichtelijke cockpit. Daarmee is de auto misschien ook een allemansvriend geworden – nergens springt de auto uit de ban en daarmee is het ook moeilijk om je hart er echt aan te verpanden. Maar misschien hoeft dat ook niet bij een functioneel apparaat…

De Kia EV6 is te koop vanaf € 44.595. (rijklaar). Kijk voor meer informtie op kia.com.

Bronnen:
1: bron Greenpeace.
2. Bron: De Correspondent.

Kia EV6
De cockpit biedt in één oogopslag overzicht aan de bestuurder.

GIVE ME A REASON
Vijf pluspunten

De nieuwe Kia EV6 wordt door de deskundigen gezien als een game changer. We gaan op onderzoek uit: waar moeten we op letten?

 • Bediening
  Het hightech interieur van de Kia EV6 zorgt voor een stressvrije en intuïtieve rijervaring. Panoramische high-definition, gebogen displays geven fijn zicht op alle instrumenten en het brede ontwerp zorgt voor helder en onbelemmerd zicht.

 • Veiligheid
  Boven het stuur, op de voorruit is een Head-Up-display met augmented reality. Hier krijgt de bestuurder de belangrijkste informatie voorgeschoteld zodat hij zijn ogen niet van de weg hoeft te halen.

 • Geluid
  Het Meridian-sound system levert een premium geluidskwaliteit. In de EV6 Plus-uitvoering bevinden zich maar liefst veertien speakers waardoor Adele zich in elk hoekje schuilhoudt. Kia noemt dit een acoustic sound design.
 • Connect
  Kia levert bij de EV6 een connect app waarmee je op afstand van de auto meteen de accustatus kunt checken. Maar ook de portieren kunnen worden bediend (“is ie wel op slot?”) en voor je gaat rijden kun je de auto opwarmen of afkoelen.

 • Kontje
  Wat meteen opvalt is de achterkant van de auto met een opgehoogd kontje. (met daarin ook het nieuwe logo verwerkt) De verlichting op de achterzijde loopt over de volle breedte door wat de EV6 een speels effect geeft.
Kia EV6
Kia EV6.
Powered by Labrador CMS