Theater

De seizoensopening van Het Nationale Ballet wil je niet missen

Met o.a. een klassieker van Hans van Manen

Leestijd: < 1 min

Het Nationale Ballet opent in september het seizoen met Four Temperaments. Daarin laten vier choreografen van verschillende generaties via dans hun eigen stem horen. Nu al een iconische seizoensopening.

Werk van vier choreografen op één podium, hoe werkt dat in de praktijk? In Four Temperaments zijn vier verschillende balletten te zien waarbij de choreografen in alle vier de werken de dialoog aangaan met de door hen gebruikte muziek. Het gaat om twee wereldpremières: een van van artistiek directeur Ted Brandsen en een van Juanjo Arqués. Daarnaast zijn er bestaande hoogtepunten van George Balanchine en Hans van Manen te zien.

Herkenbaar werk

The Chairman Dances is de wereldpremière van Ted Brandsen. Hij creëert daarin een nieuw ballet voor een groot ensemble op de opzwepende compositie van John Adams. Juanjo Arqués kiest voor muziek van Michael Gordons in Full Frontal en heeft zich laten inspireren door de effecten die stress op ons dagelijks leven heeft.

Grootheden

De twee andere choreografen zijn Hans van Manen en George Balanchine (1904-1983). Balanchine is een grootheid die wordt gezien als een van de grootste choreografen van de 20e-eeuw. Opgevoerd wordt The Four Temperaments, een stuk dat na 75 jaar nog altijd prikkelt en verrast. Uit de koker van Hans van Manen komt Frank Bridge Variation, dat in 2005 in première ging in Amsterdam.

Four Temperaments is zeven keer te zien in de periode van 16 t/m 30 september in Nationale Opera & Ballet Amsterdam. Kaarten vind je op de website van Nationale Opera & Ballet. 

Hoofdbeeld: Marta Syrko

Powered by Labrador CMS