Very vintage

De Golden Girls hadden een butler die gay was. Waarom moest hij weg?

Bekijk hier de pilot nog eens terug

Leestijd: < 1 min

Regelmatig verschijnt er een opmerkelijk bericht over de jarentachtig-sitcom Golden Girls, die gaat over vier samenwonende dames op leeftijd. In de pilot hadden ze nog een butler, die overduidelijk gay was. Waarom werd hij al na één aflevering uit de serie geschreven?

Het is alweer meer dan 35 jaar geleden dat de Golden Girls voor het eerst op tv verschenen. De serie ging over de drie vriendinnen Dorothy, Blanche en Rose, die  besloten samen een huis te delen, waarna ook de moeder van Dorothy zich bij hen voegde. Dat was Sophia, en dat personage was de nekslag voor de gay butler, die in de pilot was te zien.

Butler Coco
In de pilot van Golden Girls maakte een zekere Coco zijn opwachting. Hij werd opgevoerd als een soort butler, die de vier dames niet alleen bediende maar ook van repliek diende. Het was  een rol van Charles Levin.

De makers van Golden Girls hadden Coco bedoeld als belangrijk personage. Coco was expliciet homoseksueel in de pilot, waarin werd gesuggereerd dat hij ’s avonds optrad als dragqueen. Het personage zou onder meer worden ingezet om de aidscrisis aan te kaarten die in 1985 grote hoogten bereikte.

Drie redenen
Er waren echter drie redenen waarom Coco maar in één aflevering was te zien, zo rapporteert CheatSheet. Om te beginnen was de pilot-aflevering te lang, waardoor deze moest worden ingekort. Helaas voor Charles Levin sneuvelden veel van zijn scènes omdat Golden Girls nu eenmaal draaide om de vier dames.

Bovendien bleek dat Estelle Getty de lach aan haar kont had hangen als Sophia Petrello. Ze stal de show en bedenker Susan Harris en de andere makers besloten dat ze meer schermtijd wilden vrijmaken voor Dorothy’s moeder.

Tot slot sloeg het eigenlijk nergens op dat de vier dames een butler hadden, ze waren immers gaan samenwonen om geld te besparen en nu hadden ze ineens wel geld voor iemand die de hele dag achter hen aanliep? Dus zo sneuvelde de rol van Coco al na één aflevering.

Lhbtq-thema's
Ook zonder Coco de butler bleek Golden Girls een prima vehikel voor lhbtq-thema’s. Zo bleek een goede vriendin van Rose lesbisch en zagen kijkers hoe de broer van Blanche wilde trouwen met een man, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Bekijk hier de pilot-aflevering met Coco en de vier Golden Girls.

Powered by Labrador CMS