interview

De Britse danser Liam Mower speelt Edward Scissorhands in Carré

Glenn Graham en Liam Mower in Edward Scissorhands.
Leestijd: 2 min

Liam Mower speelt de hoofdrol in de dansvoorstelling Edward Scissorhands, gemaakt door de legendarische choreograaf Sir Matthew Bourne. En deze voorstelling komt na een tour door het Verenigd Koninkrijk naar Amsterdam.

Edward Scissorhands is een film van Tim Burton uit 1990. Hoe vaak heb je het origineel bekeken voordat je zelf in de rol kroop? 

"Als kind keek ik al graag naar de film met mijn familie. Later ben ik er dieper in gedoken toen ik de rol ging spelen. Dat was voor het eerst tien jaar geleden. Nu, tien jaar later, krijg ik opnieuw de kans om de hoofdrol te vertolken. De film is enorm cinematografisch en daardoor geschikt als dansvoorstelling. Zelfs voor mensen die de film niet hebben gezien, of waarbij dat lang geleden is, zal het verhaal nog steeds aanspreken. Ik vind het heel speciaal dit opnieuw te mogen spelen."

Het verhaal werd 33 jaar geleden geschreven en gaat over het accepteren van anderen. Hoe actueel is het verhaal van Edward anno 2024 volgens jou?

"Heel erg actueel. 'Don't judge a book by its cover', daar gaat het hier om. Edward heeft een heel bijzonder uiterlijk met handen als scharen, maar van binnen is hij een heel zacht en liefdevol persoon. Het is, zoals je zegt, dertig jaar geleden geschreven, maar het is nog steeds enorm relevant in onze samenleving."

De cast van Edward Scissorhands.

Was jij zelf ook een buitenstaander, zoals Edward dat is?

 "Ik groeide op in een klein stadje in het noorden van Engeland. Er waren niet veel kansen om als jonge jongen te dansen; ik was de enige jongen in een klas van dertig meisjes die dat deed. Ik voelde me zeker een buitenstaander in die tijd, vooral toen ik ontdekte dat ik op jongens viel. Ik denk dat ik toen al de rol van buitenstaander op me nam en dat is waarom ik het nu ook goed kan spelen. Ik kan mijn eigen ervaringen in die rol verwerken tijdens het dansen."

Hoe is het om te spelen in een stuk van Sir Matthew Bourne?

"Een echte droom. Hij weet als geen ander hoe je van zo'n film een dansvoorstelling moet maken. Tijdens mijn studie zag ik voor het eerst een dansvoorstelling van Sir Matthew Bourne. Je krijgt heel veel vrijheid als je met hem werkt om een stuk eigen te maken, en daar ben ik blij mee."

Hoe denk je dat het publiek in Amsterdam zal reageren?

"Ik denk dat ze ervan zullen genieten. Het is een verhaal dat veel mensen kennen. Natuurlijk is het niet één-op-één gekopieerd; de makers hebben zich laten inspireren door de film. Maar dans is een universele taal, dus ik weet zeker dat iedereen het verhaal zal begrijpen."

Edward Scissorhands is in mei en juni te zien in Carré Amsterdam. Bekijk kaarten op de speellijst.

Powered by Labrador CMS