D66 en VVD presenteren initiatiefwet: ‘homogenezing’ moet worden bestraft

Leestijd: < 1 min

De regeringspartijen VVD en D66 presenteren vandaag een initiatiefwet die ‘homogenezing’ strafbaar moet stellen. Therapie die is bedoeld om seksuele geaardheid of genderidentiteit te onderdrukken of veranderen, moet worden bestraft met een boete van maximaal 22.500 euro of een jaar gevangenisstraf.

Zogeheten conversietherapie komt op kleine schaal voor in Nederland, veelal in conservatief-christelijke kringen. Aan de hand van gebedssessies of op jongerenkampen probeert men jongeren te ‘genezen’ van hun geaardheid.

Meerderheid

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong in 2019 al aan op een verbod op dergelijke vormen van ‘genezing’, maar de vorige regering wilde dit niet doorzetten. Het toenmalige kabinet wilde eerst meer onderzoek laten uitvoeren.

Het nieuwe voorstel van D66 en VVD krijgt steun van PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. De partijen hebben in beide kamers een meerderheid.

Middeleeuwse praktijken

Tweede Kamerlid voor D66 Jeanet van der Laan: “Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen. Middeleeuwse praktijken zoals conversietherapie horen niet thuis in Nederland. Personen en organisaties die deze activiteiten aanbieden, reclame voor maken of uitvoeren worden door deze wet strafbaar.”

Hatte van der Woude (VVD) noemt het ‘onverteerbaar’ dat jongeren die worstelen met hun seksualiteit worden mishandeld en getraumatiseerd onder het mom van ‘homogenezing’. “De wet moet een einde maken aan deze barbaarse praktijken.”

Geen ziekte

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reageert positief op het voorstel. “Jezelf zijn is geen ziekte, laat niemand je ooit wijsmaken dat je daarvan ‘genezen’ moet worden. Lhbti-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent.”

Over het wetsvoorstel kunnen mensen nu hun mening geven. Vervolgens gaat het voor advies naar de Raad van State. Ten slotte buigen de Tweede en Eerste Kamer zich erover.

Bron: Trouw / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS