Cosmetische behandelingen: vergoed of voor eigen rekening?

Leestijd: < 1 min

Ga je binnenkort naar een kliniek voor bijvoorbeeld laserontharing, plastische of cosmetische chirurgie? Dit soort ingrepen zijn meestal stevig aan de prijs. Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen dekken gelukkig een deel van de kosten die bij dit soort behandelingen komen kijken, zodat je achteraf niet berooid bent. In dit artikel lees je meer informatie over de mogelijkheden tot vergoeding bij cosmetische behandelingen.

Laserontharing/laserepilatie

Ongewenste beharing kun je scheren of waxen, maar om het permanent te verwijderen is laserepilatie nodig. Vaak is één behandeling niet voldoende, en moet je meerdere keren terugkomen. “Zo’n lasertraject is daarom niet goedkoop. Gelukkig kun je in sommige gevallen een vergoeding krijgen van je zorgverzekeraar. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat hier een goede reden voor is", aldus zorgverzekering-expert Mirjam Prins.

Vanuit het basispakket wordt deze behandeling niet gedekt. Wel zijn er een aantal zorgverzekeraars waarbij een aanvullend pakket je laserontharing voor je dekt. Dit geldt wel alleen als je naar een gecontracteerde zorginstelling gaat, je kan dit dus niet zomaar ergens laten doen als je je vergoeding wilt.

Plastische chirurgie

Een haarimplantatie, liposuctie of het verwijderen van geboortevlekken: met plastische chirurgie is bijna alles mogelijk. Wel is zo’n ingreep al snel een dure grap, en is het dus handig om te checken of je hiervoor vergoed wordt door je zorgverzekering. Dit is namelijk vaak het geval als de reden voor de plastische chirurgie niet alleen cosmetisch is, maar bijvoorbeeld nodig is voor je gezondheid.

Een voorbeeld hiervan is de aanpassing aan geslachtskenmerken voor transgender personen. Bij haarimplantaties en liposucties is het echter zeldzaam dat dit wordt vergoed, aangezien dit over het algemeen als puur cosmetisch wordt gezien. Twijfel je of je een vergoeding kan krijgen voor plastische chirurgie? Check het dan altijd even bij je dokter en zorgverzekeraar.

Cosmetische chirurgie

Het verschil tussen plastische en cosmetische chirurgie is dat het bij cosmetische chirurgie uitsluitend gaat om ingrepen met een esthetisch doeleinde. Hieronder vallen onder andere botox, fillers, borstvergrotingen en neuscorrecties.

Helaas krijg je voor geen enkele cosmetische ingreep een vergoeding vanuit je verzekering, behalve als hier een medische reden voor is. Mocht je dus botox nodig hebben door overmatig zweten of borstimplantaten na een amputatie, dan krijg je hier wel een vergoeding voor. Om rimpeltjes glad te strijken zal je helaas wel zelf moeten betalen.

(On)betaalbare schoonheid

Aangezien cosmetische ingrepen over het algemeen enkel voor de ‘looks’ zijn, worden deze dus helaas niet vergoed door je zorgverzekeraar. Heb je wel een medische reden voor zo’n behandeling? Neem dan even contact op met de verzekering en je huisarts. Wie weet heb je recht op financiële hulp en hoef je dit dus niet allemaal uit eigen zak te betalen.

Beeld: Joeyy Lee - Unsplash

Powered by Labrador CMS